El relator especial de les Nacions Unides per a la llibertat d'expressió i d'opinió, el nord-americà David Kaye, ha demanat a les autoritats espanyoles que "s'abstinguin" d'acusar de delicte de rebel·lió polítics catalans, sobretot tenint en compte que aquestes acusacions poden implicar una condemna de fins a 30 anys de presó.

"Les sentències per delicte de rebel·lió que poden representar extenses condemnes de presó suposen un risc molt greu per a l'exercici de la llibertat d'expressió, fins i tot quan implica controvèrsia i incomoditat per a certs sectors", ha declarat Kaye en un comunicat publicat per l'Alt Comissariat de Drets Humans de les Nacions Unides.

"La llibertat d'expressió és la pedra angular de qualsevol societat lliure i democràtica, i continuarà sent-ho quan les controvèrsies actuals acabin difuminant-se", ha afegit.

"Em preocupa enormement que les acusacions per delicte de rebel·lió presentades arran d'actes que no impliquen ni violència ni incitació a aquesta puguin interferir amb els drets de la societat a protestar i manifestar-se", ha dit Kaye. "El dret internacional estableix que -especialment en les situacions que impliquin oposició política- només s'haurien d'imposar restriccions quan sigui estrictament necessari i de manera proporcionada", ha afegit.