La tercera onada de consultes sobre la independència del País Basc que promou la plataforma Gure Esku Dago ("Està a les nostres mans"), s'ha tancat aquest diumenge amb una participació final del 25,5%. Això suposa que han votat 63.201 de les 247.258 persones majors de 16 anys que podien votar.

Cinquanta dos municipis d’Àlaba, Biscaia i Guipúscoa han celebrat consultes en 138 urnes de cartró. Segons els organitzadors, es tracta de la consulta independentista més gran feta a Euskal Herria.

La d’avui és la tercera onada de consultes del 2017. El passat 19 de març van votar 35 municipis i a principis d’abril ho van fer els veïns i veïnes de 18 municipis més. Fins a dia d’avui, la plataforma sobiranista ha organitzat 91 consultes en les quals s’ha imposat clarament el ‘sí’ amb gairebé el 80% dels vots. Entre d'altres personalitats, avui ha votat el líder de Bildu, Arnaldo Otegui

Les preguntes impreses a les paperetes no eren les mateixes en tots els municipis, però la qüestió subjacent és clara: quin futur volen els ciutadans, un Estat basc sobirà, lliure o independent?

La jornada ha estat un acte reivindicatiu i festiu i, com les dues anteriors, ha estat organitzada amb un format molt semblant al de la consulta catalana del 9 de novembre del 2014. Igual que pel 9-N, tenien dret a vot tots aquells ciutadans majors de 16 anys.

Les urnes s’han obert a les 9 del matí fins a les vuit del vespre. La GED ha actualitzat lesxifres de participació al llarg de la tarda.

L’ANC dóna suport a les consultes

L’Assemblea Nacional Catalana ha donat el seu suport a Gure Esku Dago. De fet, el president de l’organització independentista, Jordi Sànchez, ha exercit d’observador de la jornada i ha intervingut a l’acte central.