Aquest dimarts arriba el tradicional missatge nadalenc del Dia de Sant Esteve. Serà la tercera vegada que Pere Aragonès pronunciarà aquest discurs com a president de la Generalitat, després del missatge del 2021 a l'escola Rosselló-Pòrcel de Santa Coloma de Gramenet (en referència a la immersió lingüística) i del del 2022 des de la Biblioteca de Catalunya (per representar el patrimoni del país). I enguany, des d'on farà Pere Aragonès el missatge de Sant Esteve?

El president pronunciarà el missatge nadalenc des del Dipòsit del Rei Martí, un antic dipòsit d'aigua amb el que busca "posar en relleu el compromís del Govern" per combatre la sequera. El discurs s'emetrà a les 21.00 hores per TV3, Catalunya Ràdio i 3Cat, en aquest lloc simbòlic "coincidint amb una de les emergències més immediates que pateix" el país, segons ha informat aquest dilluns la Generalitat en un comunicat.

El Dipòsit del Rei Martí

L'antic dipòsit, restaurat l'any 2016, s'ubica en el barri de Sant Gervasi-Bonanova de Barcelona. Concretament, està a prop de la torre Bellesguard, de l'arquitecte Antoni Gaudí —edificada sobre les restes de l'última fortalesa on va viure Martí l'Humà del 1408 al 1410—. L'espai escollit per al missatge d'Aragonès és una sala hipòstila de 585 metres quadrats, amb set naus longitudinals plenes d'arcs i amb trenta pilars. Els documents històrics del 1361 recullen que la Corona va cedir la seva propietat i ús de l'aigua d'un torrent a Bartomeu de Climent. A principis del segle XIX es va fer una concessió reial a Jacint Roig, després de la qual, el 1876, la va adquirir Salvador Homs, amb l'obligació de fer millores a la finca.

Aragonès ja ha parlat aquest dilluns i ho ha fet per criticar el discurs de la nit de Nadal del rei Felip VI. Des de l'ofrena floral al president Francesc Macià al cementiri de Montjuïc, el cap del Govern de la Generalitat ha considerat que el missatge nadalenc del monarca ha sigut la continuació del que va fer el 3 d'octubre del 2017. "Encara hi ressonen les paraules del 3 d'octubre, en què els pocs lligams que tenia la monarquia amb Catalunya es van trencar", ha assegurat. Així, l'ha titllat de "nacionalista espanyol" i ha lamentat que qui l'hagi aplaudit sigui la dreta i l'extrema dreta, a qui les paraules de Felip VI fan sentir "còmodes", sense representar la ciutadania de Catalunya. Des de Junts també han carregat contra el Rei i l'han qualificat d'"irrellevant", després d'un discurs marcat per l'ordre al PSOE i el PP a defensar la Constitució.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!