El dia de Nadal està marcat històricament per l'ofrena floral a la tomba del president Francesc Macià al cementiri de Montjuïc. Precisament en aquest acte el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha criticat el discurs de la nit de Nadal del rei Felip VI. Aragonès ha considerat que ha estat la continuació del que va fer el 3 d'octubre del 2017. "Encara hi ressonen les paraules del 3 d'octubre, en què els pocs lligams que tenia monarquia amb Catalunya es van trencar", ha assegurat. Aragonès l'ha qualificat de "nacionalista espanyol" i lamenta que qui l'hagi aplaudit sigui la dreta i l'extrema dreta, a qui les paraules del monarca fan sentir "còmodes" però que no representa la ciutadania de Catalunya.

Homenatge al president Francesc Macià

Pere Aragonès, des del cementiri de Montjuïc, ha homenatjat Francesc Macià i la seva figura a la història de Catalunya. El dia que se celebra el 90è aniversari de la mort del primer president de la Generalitat republicana, Aragonès ha destacat que representa els valors republicans, el compromís amb la llibertat de Catalunya i la justícia social. En aquest sentit, ha afirmat que de la seva vida, de la seva implicació, en circumstàncies diferents i en contextos diferents, de tota aquesta vida, "volem ser dignes continuadors per treballar la llibertat de Catalunya". 

Pere Aragonès ha defensat que Macià era una "persona progressista, un català d'esquerres, republicà i que defensava la independència de Catalunya", precisament totes les idees que defensa el Govern "són els principis que continuem". "En una Catalunya al servei de tothom, una Catalunya amb justícia social i lliure com somiava el president Macià i com avui fem nosaltres", ha conclòs el president. 

Restauració de la casa Vallmanya

El president de la Generalitat ha afirmat que per mantenir la memòria de Macià el Govern ha decidit comprar la casa de Vallmanya a Alcarràs. "Serà un espai de memòria per homenatjar el president Macià durant tot l'any". Concretament, destinaran 920.000 euros en la seva compra i restauració: 120.000 euros s'invertiran a adquirir la finca (fins ara, propietat privada) i la resta serviran per restaurar la casa on estiuejava el president Macià, que des de fa anys es troba en estat d'abandonament. 

Aragonès ha aprofitat la seva intervenció per recordar que si actualment tenim la Generalitat de Catalunya és perquè el 14 d'abril de 1931 "Macià va proclamar la república catalana. És un bon dia per recordar d'on venim". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!