La socialista Francina Armengol és la nova presidenta de la Mesa del Congrés dels Diputats, es podrà parlar català, euskera, i basc a la cambra baixa i aquestes llengües seran reconegudes com a oficials en les institucions de la Unió Europea. Són els resultats de l'acord que Junts per Catalunya i el PSOE han segellat aquest dijous en l'inici d'una nova legislatura a Espanya, i les reaccions de la societat civil independentista no s'han fet esperar. Òmnium Cultural ha fet referència al caràcter extraordinari d'aquest acord, i ha criticat que l'Estat "valora com una excepció vetllar per un dret fonamental com poder parlar en català arreu". En aquest sentit, ha recordat que els tribunals espanyols "continuen dictant sentències" contra el català a les escoles i ha assegurat que, des de la societat civil, seguiran treballant "en tots els fronts" per defensar la llengua. L'ANC, per la seva banda, ha titllat els acords de "pactes per la rebaixa" i ha reivindicat el bloqueig de les institucions espanyoles com l'única estratègia possible. 

L'ANC lamenta que l'acord entre Junts i el PSOE suposa "el blanqueig de l'Estat a Europa" 

L'ANC ha criticat a ERC i Junts per Catalunya per haver facilitat la constitució de la Mesa, ja que, entén que "és entrar en el joc" de qui vol que els catalans siguin "súbdits". En un comunicat, l'entitat ha lamentat que "és una estratègia que no portarà a la constitució de l'Estat català". En aquest sentit, ha defensat l'estratègia de bloqueig com l'única que pot "precipitar la fallida de l’Estat" i, eventualment, fer possible la independència de Catalunya. "Entrar en dinàmiques estatals d’eixos dreta-esquerra no ens ha servit mai, i ara no serà una excepció", ha reblat. 

"Les comissions d’investigació o la promesa de poder parlar català a les institucions espanyoles i a la Unió Europea no són una opció creïble per part de l’Estat espanyol, que incompleix sistemàticament qualsevol compromís", ha criticat l'ANC. Uns acords que l'entitat ha qualificat de "pactes de rebaixa" i que, des de la seva òptica, s'allunyen de les propostes plantejades prèviament pels partits independentistes, que posaven en el centre la confrontació de l'Estat. "Així s'aconsegueix el blanqueig de l'Estat davant Europa", ha lamentat l'ANC.