Òmnium Cultural ha reclamat al president espanyol, Pedro Sánchez, que "prengui partit" per tal que la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat demanin la llibertat immediata del president de l'entitat, Jordi Cuixart, i de la resta de condemnats pel referèndum de l'1 d'octubre del 2017. Òmnium ha fet aquesta demanda després de conèixer l'informe d'Amnistia Internacional que subratlla la "vaguetat" del delicte de sedició al Codi Penal i exigeix que s'alliberi Cuixart i l'expresident de l'ANC, Jordi Sànchez.

L'ONG assenyala que la sedició és  "desproporcionada" i afecta la llibertat d'expressió i reunió. "L'Estat incompleix el dret internacional i el Tribunal Suprem criminalitza la desobediència civil i la protesta pacífica", ha criticat Jordi Cuixart en un tuit.

 

 

El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha assegurat que Sánchez "no pot seguir mirant cap a una altra banda" perquè "ja no és Òmnium, és Amnistia Internacional qui exigeix a l'Advocacia de l'Estat i la Fiscalia que demanin la llibertat de Cuixart i Sànchez davant del Constitucional". Mauri també ha destacat que l'informe de l'ONG alerta que "la sentència del Suprem és una amenaça a les llibertats de tots".