Òmnium Cultural no creu que el govern espanyol del PSOE i Unidas Podemos tingui interès ni voluntat de concedir els indults als presos polítics. Així ho ha afirmat aquest dimecres el vicepresident de l'entitat cultural, Marcel Mauri, en una atenció als mitjans després que el Tribunal Suprem hagi donat als presos un termini de cinc dies perquè expressin la seva opinió sobre els indults que la Moncloa té sobre la taula.

"El govern del PSOE mai ha tingut cap voluntat de solucionar el conflicte, sinó ja ho haurien fet i haurien posat una proposta sobre la taula. Nosaltres hem posat una proposta sobre la taula que va en coherència amb el que pensem", ha dit en referència a l'amnistia. "Defensar l'autodeterminació no és delicte", ha insistit.

En aquesta línia Mauri ha assegurat que la resposta que des d'Òmnium han donat a l'alt tribunal "va en coherència amb el que hem anat fent l'entitat i el mateix Cuixart", i ha posat com a exemple la defensa que el president de l'organització va fer del procés durant el judici. "Ni ell ni ningú ha de demanar perdó, ni tampoc demanarem clemència".

D'aquesta manera, doncs, s'ha referit a la piulada que ha fet Jordi Cuixart aquest mateix matí. "Què s’han cregut? No acceptarem cap humiliació. Ni penediment, ni indult. Ho hem dit al Suprem, al carrer i arreu del món: la defensa de la democràcia no admet xantatges. Ho tornarem a fer! Visca Catalunya lliure!", ha dit. "És l'Estat qui ha de demanar perdó a Cuixart i la resta de presos. És qui hauria d'alliberar-los amb aquesta amnistia i en coherència amb el que demanen molts organismes internacionals", ha afegit Mauri en referència als pronunciaments del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de l'ONU i Amnistia Internacional.

Jordi Cuixart TUIT

Preguntat sobre si Cuixart acceptaria l'indult si es dona la possibilitat que la Moncloa acabi concedint-lo, Mauri ha reiterat la seva convicció que això no passarà. "Ni ha passat ni creiem que passi, no creiem que el govern espanyol afronti la situació. No és un escenari que puguem preveure ara mateix. No hi ha voluntat del govern espanyol per fer-ho efectiu", ha asseverat.

El retret de Rull

En la línia de Cuixart s'ha expressat recentment el conseller Josep Rull: "Ábalos, ministre del govern que va nomenar una fiscal general de l’Estat que insisteix a demanar que renunciem a les nostres idees legítimes per sortir de la presó, exigeix ara —abrandat, en un míting— que es respectin els drets humans. Sense comentaris".

El conseller es referia a les paraules del ministre durant la campanya del PSOE per les eleccions de la Comunitat de Madrid on lamentava que la justícia hagués arxivat la denúncia contra Vox per haver atacat els menors estrangers no acompanyats.