Crítica contundent. Òmnium Cultural i organitzacions impulsores de la campanya Via Laietana 43: fem justícia, fem memòria, per reconvertir la Prefectura de la Policia Nacional de Barcelona, han denunciat les darreres declaracions del ministre de la Presidència, Relacions amb les Corts i la Memòria Democràtica, Félix Bolaños, que aquesta setmana ha descartat convertir la comissaria de Via Laietana en un centre de memòria. “Aquest posicionament suposa un greu incompliment de l'acord aprovat per una àmplia majoria al Congrés dels Diputats, ara fa sis anys, per convertir la comissaria de Via Laietana en un memorial de la repressió franquista. Amb declaracions com les del ministre Bolaños, el govern del PSOE no només falta als seus compromisos sinó que avala la cultura de la impunitat”, afirmen les entitats en un comunicat aquest dijous.

A més d'Òmnium, les organitzacions impulsores de reconvertir la comissaria de Via Laietana són: Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme; Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme; Ateneu Memòria Popular; Comissió de la Dignitat; Comissió de la Memòria Històrica – ICAB; European Observatory on Memories – EUROM; Fundació Cipriano Garcia – CCOO CAT; Irídia – Centre de Defensa de Drets Humans, i Mesa de Catalunya d’Entitats Memorialistes. Les entitats insisteixen que l'Estat espanyol “té l'obligació de posar fi a aquesta anomalia democràtica i impulsar els procediments necessaris per convertir la Prefectura de la Policia de Via Laietana 43 en un centre de memòria, reparació i interpretació de la tortura i la repressió. 
 

Símbol del terror

Les organitzacions manifesten en el comunicat, que la Prefectura Superior de Policia de Barcelona, emplaçada al número 43 de la Via Laietana, “és un símbol de la topografia del terror, un dels principals escenaris -no l'únic- de la persecució i repressió política durant la llarga dictadura de Franco i en anys posteriors”. Insisteixen que “en el seu interior s’hi van cometre una pràctica sistemàtica de maltractaments i tortures que es van perpetrar amb total impunitat i van implicar la vulneració de drets fonamentals”.

A més, sostenen que la reivindicació de les entitats impulsores “compta amb el suport d’àmplies majories” a l’Ajuntament de Barcelona, el Parlament de Catalunya i el Congrés dels Diputats, juntament amb la crida internacional de més de 180 organitzacions de drets humans i de centre de memòria d'arreu del món (https://vialaietana43.cat/). Així mateix, recorden que el Relator de Veritat, Justícia, Reparació i garanties de no repetició de les Nacions Unides, en la seva missió a l'Estat espanyol l'any 2014, va insistir en la importància de processos per la conversió d'espais de tortura en centres de memòria, oberts a la ciutadania, amb la finalitat de "perdre el caràcter divisori que puguin tenir i poder contribuir a la pedagogia ciutadana, així com a la memòria".
 

Sense reparació

Les organitzacions declaren que l'oposició per convertir la Prefectura de Via Laietana 43 en un centre de memòria, mantenint-lo de domini policial, “impedeix i limita la possibilitat d'un procés reparador i efectiu, no només per a les persones que hi van ser represaliades, sinó per a la memòria col·lectiva de la ciutat de Barcelona”. Per tot això, exigeixen al govern de Pedro Sánchez la “desafecció de la Prefectura en un espai de memòria”, i que “no pararan fins a aconseguir-ho”. Reclamen la transferència de l’edifici de la Prefectura de Via Laietana i dels seus fons documentals a les institucions catalanes, per tal que en facin la transformació en un espai de memòria, d’arxius documentals i centre d’interpretació de la impunitat i la tortura, amb la participació de les entitats de memòria i persones represaliades.

Precisament, Carles Vallejo, un dels torturats a Via Laietana durant el Franquisme, va ratificar aquest dimecres la primera querella criminal per lesa humanitat en el marc de la nova llei estatal de Memòria, que obliga a aclarir totes les accions. La Comissió de la Dignitat, que es manifesta cada primer i tercer dimarts de mes davant l’edifici policial, també va fer una piulada en què lamenta les paraules de Bolaños.