Òmnium Cultural ha anunciat que obrirà una delegació a Brussel·les per internacionalitzar la causa catalana i denunciar la vulneració de drets civils a Catalunya davant les instàncies europees. Així ho ha fet saber aquest matí en l'assemblea general d'Òmnium Cultural el vicepresident de l'entitat, Marcel Mauri, que ha emmarcat la decisió també en la voluntat de promoure la cultura catalana arreu d'Europa.

Marcel Mauri Òmnium / ACN

El moviment d'Òmnium no només pretén ser una nova via per fomentar el coneixement del procés i la llengua i la cultura catalanes arreu d'Europa, sinó també una manera de protegir l'entitat en el cas d'una eventual il·legalització, segons ha explicat el mateix Mauri. "Si ens volguessin il·legalitzar, seguiríem treballant des d'allà", ha dit, per després exclamar: "No podran amb nosaltres!".

La nova seu, que neix amb una vocació de "ser-hi sempre", es posarà en marxa les setmanes vinents, segons ha explicat Mauri davant de desenes de milers de socis de l'entitat i la primera plana de la política catalana. Han assistit a l'assemblea el president de la Generalitat, Quim Torra; el president del Parlament, Roger Torrent, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Quim Torra Omnium / ACN

Com Cuixart: aposta ferma pel diàleg

Mauri s'ha alineat en el seu discurs amb la idea de diàleg i perseverança del president de l'entitat, Jordi Cuixart, precisament en la jornada en què tots dos han estat reelegits per seguir al capdavant d'Òmnium Cultural.

Pel vicepresident de l'entitat, la solució passa per dialogar "amb tothom" però, no obstant, sense fer cap renúncia. Ara bé, ha circumscrit un diàleg amb l'Estat amb condicions i sempre que s'allunyi de pronunciaments com el del ministre d'Exteriors, Josep Borrell, que va assegurar que Catalunya estava prop de l'enfrontament civil. "El nostre país no viu a les portes de cap confrontació civil", ha sentenciat Mauri, que no ha dubtat a titllar Borrell "d'irresponsable" i "indecent".

A més, Mauri també ha reclamat l'alliberament dels presos polítics i ho ha fet precisament el dia en què es compleixen vuit mesos de l'empresonament dels Jordis. En aquest sentit, el vicepresident d'Òmnium ha deixat clar que a Òmnium no en té prou amb un acostament dels presos a Catalunya. "Volem l'alliberament immediat de tots els ostatges", ha exigit al "sistema vell i caduc" que representa l'Estat.

Ampli suport a la cúpula

Els socis d'Òmnium Cultural han reelegit aquest dissabte Jordi Cuixart i Marcel Mauri al capdavant de l'entitat. L'organització ha triat un dia simbòlic, quan es compleixen vuit mesos de l'empresonament del líder, per reivindicar el llegat de Cuixart, que ha rebut un ampli suport dels membres d'Òmnium.

Òmnium socis / ACN

La candidatura de Cuixart és l'única que s'ha presentat i els socis han respost amb el suport al líder d'Òmnium. Un 99,9% dels socis que han emès el vot l'han reelegit (28.151 de 28.183 vots), segons els resultats provisionals anunciats per l'entitat. De la mateixa manera, el vicepresident de l'entitat, Marcel Mauri, també ha rebut la majoria dels vots: 27.942.

 

Fotografies: ACN