Òmnium Cultural ha decidit suspendre la Festa per la Llibertat que se celebra cada any al passeig Lluís Companys de Barcelona l'11 de setembre. Aquesta era la vintena edició i s'havia celebrat de manera ininterrompuda, però enguany l'entitat ha anul·lat els tradicionals concerts multitudinaris, que aplegaven milers de persones, per seguir les recomanacions sanitàries derivades de la pandèmia de la Covid-19.

“Aquest any posem la vida i la salut al centre de tot; fent cas en tot moment dels experts, per primer cop en 20 anys no podrem celebrar els concerts de la Festa per la Llibertat”, ha explicat el vicepresident Marcel Mauri, que també ha lamentat que sigui el tercer Onze de Setembre sense la presència del president d’Òmnium, Jordi Cuixart, condemnat a 9 anys de presó.

 Tot i això, Òmnium sí que serà present durant el matí de la Diada al passeig Lluís Companys amb un acte polític sense convocatòria pública per denunciar "la repressió de l'estat espanyol i reivindicar l’amnistia per als presos polítics i exiliats i als milers de persones represaliades". Alhora, Mauri també participarà al matí de la tradicional ofrena floral en el monument a Rafael Casanova acompanyat dels presidents de la resta d’entitats que formen la Federació Llull: Anna Oliver, presidenta d’Acció Cultural del País Valencià, i Josep de Luis, president de l’Obra Cultural Balear.

A la tarda, Mauri serà present i intervindrà a l’acte central de plaça Letamendi de Barcelona de les concentracions organitzades per l’Assemblea Nacional Catalana, que compten amb la col·laboració d’Òmnium Cultural.

Una Diada atípica

La Diada d'enguany comptarà amb un centenar de mobilitzacions arreu del territori. L'ANC ha indicat que a causa de la bona resposta de voluntaris i assistents, algunes assemblees de l'entitat estan estudiant vies per ampliar l'aforament previst, sempre tenint en compte tots els requeriments sanitaris i les característiques de la ubicació en concret. De moment, un total de 13 punts de concentració de la Diada ja estan plens, segons ha anunciat l'Assemblea. Els altres s'estan omplint, seguint un procés d'inscripció prèvia i seguint les mesures sanitàries de distanciament social.