La pugna permanent entre les dues grans forces independentistes, Junts per Catalunya i Esquerra Republicana, incomoda un dels referents del sobiranisme. Òmnium Cultural adverteix de la necessitat de "construir horitzons compartits" i evitar que "la batalla legítima" entre partits "enterri el projecte col·lectiu". El vicepresident, Marcel Mauri, ha expressat la seva preocupació pel fet que "la lluita electoral i per l'hegemonia acabi substituint la pluralitat de veus" del moviment sobiranista. Així ho ha afirmat durant una entrevista a Ràdio 4. 

"L'independentisme, per sort, té molts líders", ha constatat Mauri, que ha volgut impregnar del seu esperit constructiu. En aquest sentit, ha assenyalat que cal entendre la "pluralitat de veus" com una riquesa, perquè "si això anava d'una lluita per l'hegemonia no calia posar-s'hi". El líder d'Òmnium ha subratllat que "no va d'això", perquè "ningú se la juga així -presó i exili- només per guanyar unes eleccions". Amb la mirada posada al futur, Mauri ha destacat que JxCat i ERC "estan condemnats a entendre's" després de les properes eleccions al Parlament. 

Preguntat per l'esperança que diposita la seva entitat la negociació entre la Generalitat i l'Estat per resoldre el conflicte polític, ha posat de manifest que "la taula parteix de potes coixes". I ha posat com a exemple que alguns dels integrants de la part catalana són "persones subjectes de repressió", com és el cas de Josep Maria Jové o el propi president de la Generalitat, Quim Torra. Encara sobre el diàleg amb Madrid, Mauri ha deixat clar que malgrat que Torra els va convidar a participar-hi, Òmnium no participarà de la taula, perquè no és el seu paper. 

Sigui com sigui, ha tornat a posar l'èmfasi en que l'objectiu prioritari de les converses amb la Moncloa ha de ser aconseguir una amnistia. "És possible", ha afirmat. Alhora ha volgut posar en valor l'actitud de Pablo Iglesias, una figura que podria fer que "canviïn les coses".