Òmnium Cultural ha fet una crida urgent els partits independentistes a bastir una estratègia compartida i els ha retret la seva incapacitat per gestionar políticament el patrimoni que va sorgir de l'1 d'octubre, cosa que ha portat a l'actual bloqueig polític i institucional. La junta directiva d'Òmnium Cultural ha fet pública una declaració aquest dissabte amb motiu del cinquè aniversari de l'1-O on destaca la necessitat d'obrir un nou cicle polític i abandonar la batalla partidista per assolir la independència.

🔴 Manifestació de l'1 d'octubre 2022, DIRECTE | Última hora a Barcelona

La declaració, llegida pel president d'Òmnium, Xavier Antich, reivindica "el poder col·lectiu" aconseguit ara fa cinc anys i és molt contundent amb els partits, en plena crisi de Govern. Així denuncia que cinc anys després de l'1-O, "la incapacitat per gestionar políticament aquell patrimoni ha generat desànim, frustració i desorientació. Aquell poder que vam acumular avui està erosionat i malmès. La batalla partidista, els enfrontaments entre diferents estratègies, la disputa estèril i el desacord en els objectius compartits han provocat una situació de paràlisi institucional i de bloqueig polític". En aquest punt, l'entitat fa una crida per sortir d'aquest cicle de frustració. "Correm el risc de regalar a l’Estat la nostra victòria més important", adverteix.

omnium junta Xavier antich aniversari 1-O OC
La junta directiva d'Òmnium Cultural ha fet pública una declaració per l'1-O / Foto: OC

“Noves mirades i noves sensibilitats”

Òmnium reclama que no es malbarati la força col·lectiva de l'1-O i aposta per obrir un nou cicle polític. “Aquesta junta directiva està compromesa a contribuir-hi amb noves maneres, treballant amb un nou marc”, ha assegurat Xavier Antich, que ha destacat que per guanyar “calen noves mirades i noves sensibilitats”.

En aquest punt ha fet una crida al realisme. “Ni la República arribarà demà, ni el dret d’autodeterminació el regalarà l’Estat”, ha afirmat. “Prou de falses expectatives i prou de renúncies. Principi de realitat i determinació. És urgent desbloquejar la paràlisi, impulsar un nou espai de discussió constructiva, crea condicions per a un acord estratègic i proposar al país un horitzó concret pel qual valgui la pena tornar a lluitar”. Així, ha insistit en la necessitat de capgirar les actuals circumstàncies. “És imperatiu”, ha destacat i ha fet una crida a la generositat de tothom per superar el moment actual.

 

L'hora dels partits

Òmnium s’ha posat a disposició de l'independentisme, en tots els fronts, per aconseguir en un moment que el país, assegura, “es juga la llibertat”. Al parer de l'entitat, la societat civil “està en condicions de tornar a bastir una estratègia compartida, com va demostrar el 2017”. És aquí, destaca, quan "ha arribat el moment en què els partits polítics demostrin si la volen tornar a fer possible". Per Òmnium, en un moment d'emergència social, democràtica i climàtica “no tenim cap més alternativa que viure en una República catalana justa i lliure”.