El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha manifestat el convenciment que els comuns i el conjunt de forces sobiranistes secundaran un referèndum en el qual no hagi de demanar-se "permís a ningú", en cas que l'Estat es tanqui de nou a acordar-lo amb la Generalitat.

"Estem convençuts que tot el sobiranisme tindrà ben present que l'eix central del catalanisme avui està fent un clam unànime a no demanar permís a ningú. I quan diem que no demanarem permís a ningú, estem convençuts que també ens trobarem els entorns dels comuns".

Segons Cuixart, aquestes forces no eludiran la responsabilitat de deixar que els catalans puguin votar per decidir el seu futur una vegada hi hagi un nou cop de porta de l'Estat, la qual cosa veu molt probable: "Quan arribi aquest moment, estem segurs que, com va dir Gerardo Pisarello, per sobre de tot, aquest gran consens de país de celebrar un referèndum el devem a la ciutadania. I quan un té un deute amb la ciutadania de Catalunya has de complir".

També ha cridat a la corresponsabilitat al conjunt del soberanisme i a "deixar-se la pell" per garantir que serà un referèndum efectiu i vinculant, i no dubta que així ho faran els comuns, ERC, PDeCAT i la CUP.

Després que el nou projecte polític dels comuns assumís que volen una República catalana que comparteixi sobiranies amb un Estat plurinacional, Cuixart ha constatat que en la República catalana hi ha el "punt de trobada" dels sobiranistes.

No obstant això, per al president d'Òmnium, l'independentisme és l'opció majoritària a Catalunya, si bé ha admès que el federalisme rep "un suport important, l'autonomisme no tan important i l'opció de mantenir-se com ara és residual".

Toc d'atenció al PDeCAT i ERC

Sobre les diferències entre el PDeCAT i ERC, Cuixart ha donat un "toc d'atenció col·lectiu" a les forces independentistes perquè aparquin debats i diferències públiques perquè, al seu judici, els catalans no perdonarien que no poguessin votar en un referèndum aquest any.

"És el moment de l'alta política i que cadascun sàpiga ser en el lloc que li toca", ha reclamat Cuixart, que creu que hi haurà altura de mires i que tots actuaran des de la lleialtat al programa electoral amb el qual es van presentar a les últimes eleccions catalanes.