Una cinquantena de personalitats internacionals signen un manifest impulsat per Òmnium Civil Rights Europe, la delegació d’Òmnium Cultural a Brussel·les, en què es reclama l’amnistia per als presos polítics, els exiliats i totes aquelles persones que s’han vist afectades pels procediments judicials de l’Estat espanyol contra el procés sobiranista.

“Els sotasignats demanen a les autoritats espanyoles i catalanes entaular un diàleg sense condicions per trobar una solució política que permeti a la ciutadania de Catalunya decidir el seu futur polític. Perquè el diàleg sigui un èxit, la repressió ha d’acabar i és necessària una amnistia per a les persones represaliades”, reclama el manifest que, sota el títol, Dialogue for Catalonia, es publica avui a The Washington Post i The Guardian.

50 signants

Entre els signants figuren l’expresidenta del Brasil, Dilma Rousseff; el polític irlandès i impulsor dels acords de Pau d’Irlanda del Nord, Gerry Adams; l’artista conceptual i activista Yoko Ono, i l’artista i activista xinès exiliat a Alemanya Ai Weiwei.

També hi figuren cinc premis Nobel, quatre dels quals guardonats amb el Nobel de la Pau: l’advocada iraniana Shirin Ebadi, el pacifista argentí Adolfo Pérez Esquivel, l’activista nord-americana pels drets humans Jody Williams i l’activista d’Irlanda del Nord Mairead Corrigan, a més de la premi Nobel de Literatura Elfriede Jelinek.

 

El manifest, que recorda el pronunciament del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de l'ONU i de les principals organitzacions humanitàries del món denunciant vulneració de drets, subratlla que “una gran majoria de catalans i catalanes ha expressat repetidament la voluntat d’exercir democràticament el dret a decidir el seu futur polític” i denuncia que la judicialització de la crisi política ha comportat una “repressió creixent i cap solució”.

Activistes i intel·lectuals

Entre els activistes polítics que signen el text figuren la fundadora de les Madres de la Plaza de Mayo, Mirta Baravalle, el director de l’Institut Martin Luther King, Clayborn Carson, i el del Centre Mahatma Gandhi per la Pau, el filòsof iranià Ramin Jahanbegloo; també fan costat al manifest l’escriptor portugués António Lobo Antunes i l’irlandès Colm Toibin, o la cantant i activista Joan Baez, entre d’altres.

Des de la presó de Lledoners, el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, ha advertit que els signants denuncien un cop més “l’incompliment del dret internacional per part de l’Estat espanyol” i ha subratllat la “greu anomalia” que representa que un estat de la UE ignori l’ONU i les principals organitzacions de drets humans del món.

Campanya per l'amnistia

El manifest s’emmarca en la campanya que impulsa Òmnium per mostrar el suport amb què compta a Catalunya l’amnistia i el dret a l’autodeterminació.

L’entitat té en marxa una campanya de recollida de signatures, sota el nom, Amnistia, fem-nos lliures, amb l’objectiu de “visibilitzar el clam transversal i unitari per l’amnistia i l’autodeterminació, com un dels grans consensos de país”. La campanya s’allargarà fins al 15 de març, quan està previst que els partits registrin al Congrés la petició del Parlament d’impulsar una llei d’amnistia.

A la imatge principal, Yoko Ono, Ai Weiwei, Joshua Wong, Gerry Adams, Dilma Rousseff i Jody Williams