La visita del secretari general de Sortu, Arnaldo Otegi, ha marcat la jornada parlamentària. Al palau de la Ciutadella, res no ha passat perquè sí sinó per la visita del líder abertzale. La metàfora de tot plegat és que Otegi i representants de dues associacions de víctimes del terrorisme han compartit espai, però no despatx. Això, també ha estat per la visita d’un Otegi omnipresent.  

La visita del líder de Sortu ha generat més expectació mediàtica que altres jornades singulars. Fins i tot, que un inici de legislatura. Això és sinònim de corredisses de periodistes i càmeres de televisió i fotògrafs.  

Otegi no ha vingut sol

Malgrat que tota l’atenció l’ha acaparat Otegi, el cert és que el líder abertzale no ha visitat el Parlament sol. Ho ha fet en comitiva amb d’altres companys de Sortu, com el portaveu Pernando Barrena o la diputada Marian Beitialarrangoitia (David Fernández, s'ha resistit a pronunciar-ne el cognom...).

Un Barrena que, per cert, ha quedat embadalit a la botiga de souvenirs del Parlament on, sembla, que hi ha comprat una llibreta.

Amunt i avall

Les corredisses i empentes civilitzades entre periodistes i gràfics han estat constants: des del moment, passades les 11:30, que un monovolum gris amb els vidres del seient posterior tintats i amb el cupaire David Fernández com a copilot, ha arribat a les portes de l’edifici.

Anna Gabriel i la resta de diputats de la CUP han rebut Otegi i l’han escortat al llarg de la jornada. Ells i la munió de periodistes i càmeres... “Ara entren a la sala, ara al bar, ara es reuneixen amb Forcadell... Ara tornen a passar i tornen a no dir res”. Fins a les 17:30. Compareixença d’Otegi a la sala de premsa del Parlament, plena fins a la bandera.

Què ha dit?

El secretari general de Sortu ha comparegut acompanyat de part del seu equip i de la diputada Anna Gabriel i del diputat de JxSí Lluís Llach. Otegi ha agraït l’escalfor rebuda durant la seva estada a la presó i s’ha mostrat convençut que el procés català “no té marxa enrere”.

En aquest sentit, ha afirmat que aspira que Euskadi visqui un procés de construcció nacional similar al català. Tot plegat, en una compareixença afable però on no ha escatimat retrets al PSC, amb qui no s’ha reunit. La intervenció l’ha moderat el cap de premsa d’EH Bildu al Congrés amb un català exòtic però efectiu. Tot un gest.    

El contraprograma del PP

La comitiva abertzale ha arribat al Parlament mitja hora després que María del Mar Blanco (Fundació Víctimes del Terrorisme) i José Antonio Vargas (Associació Catalana Víctimes Terrorisme). Els dos convidats pel PP per contraprogramar la visita d’Otegi al Parlament.

Els representants de les víctimes s’han reunit amb el grup parlamentari del PP i també de Ciutadans a la vegada. Malgrat la unitat PP-C’s exhibida avui al Parlament, però, la fotografia final ha estat fruit d’una negociació a última hora al bar de la cambra catalana on hi ha participat el portaveu del grup parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, i altres diputats del PP.

La trobada era informal però els membres dels dos grups intercanviaven opinions sobre per què no havien acordat reunir-se de forma conjunta amb les víctimes. Minuts després d’aquesta conversa, l’equip de comunicació de Ciutadans ha confirmat que, finalment, els dos grups es reunirien a la vegada amb els representants de les víctimes i no de forma separada.

“O s’està amb els botxins o s’està amb les víctimes. No hi ha equidistància que valgui”, ha advertit María del Mar Blanco després de la trobada. Crítiques secundades pel president del grup parlamentari del PP, Xavier García Albiol, i per la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, i que s’han traslladat al plenari.

Agre sessió de control

Albiol ha irritat profundament el president Puigdemont en acusar-lo d'"indiferència" davant la visita del dirigent abertzale, a qui ha qualificat de "dirigent de la banda terrorista", i hi veia l'"acte de major indignitat d’aquesta seu parlamentària".

Albiol ha apuntat que en aquesta qüestió d'una banda "hi ha les víctimes, els assassinats", i de l'altra "els dolents, que són els terroristes", de manera que segons el seu parer resulta "preocupant" que Puigdemont es mostrés "indiferent" davant la visita d'Otegi.

En la rèplica, Puigdemont s'ha mostrat indignat pel to usat per García Albiol, a qui ha acusat d'"apropiació indeguda del dolor de les víctimes" i de fer-se "un servei a si mateix en campanya electoral", llançant de passada un "vel de sospita sobre el compromís ètic" del Govern i del Parlament.

IRPF

Tot plegat, després que Joan Coscubiela (CSQP) canviés el to d’una sessió de control al Govern que fins aleshores ha estat força plàcida amb una intervenció marcadament irònica. “Disculpi per interrompre la sessió d’hidromassatge d’aquesta sessió de control”, ha dit el diputat. Tot seguit, Coscubiela ha proposat al Govern pactar una reforma de l’IRPF per deixar de “castigar” les rendes més baixes.

“Fa dues setmanes que assistim a la teatralització de les baralles dels membres de JxSí que, finalment, només busquen cuidar respectivament les seves clienteles. Es menjarà aquest gripau?”, ha preguntat a un Junqueras que ha confirmat que la petició es podrà debatre al ple i que "és veritat també que la distribució de la càrrega fiscal és susceptible de ser variada".

Hemicicle poc concorregut

La visita de la comitiva abertzale, però, ha fet que després de la sessió de control al Govern i al president, l’hemicicle estigués constantment buit. Tot i així, l’activitat ha continuat amb la discussió i debat de diverses propostes.

JxSí i PP tomben la ILP d’ensenyament

El Parlament ha frenat la possibilitat que la ILP del sistema educatiu segueixi el tràmit parlamentari, votant a favor de les esmenes a la totalitat que hi havia presentat, gràcies a l’abstenció del PSC.

En nom dels promotors, Rosa Cañadell ha insistit en la necessitat de deixar que el debat seguís per millorar la qualitat de l’ensenyament a Catalunya: “Poden matar el debat però la ILP i les seves propostes continuaran vives”, ha assenyalat.

La ILP, que va aconseguir més de 95.000 signatures, aposta per una llei que reguli l’ensenyament des dels 0-3 anys, fins a la universitat, una educació pública "de qualitat, en català, lliure, democràtica, integral, crítica i gratuïta”, entre d’altres punts.

Cañadell ha etzibat que el “dret a escollir escola és només un privilegi pels qui se la poden pagar”. “Ens quedem parats quan JxSí no permet que continuï el debat. Un grup que es vanta de promoure els processos participatius, no deixi prosperar el debat”.

Pressupostos

El ple ha aprovat el pressupost de la cambra per al 2016: una partida final de 53.152.112 euros, un 2,37% més que el 2015.

Tots els grups hi han votat a favor menys la CUP, que s’ha abstingut per la “disconformitat amb els sous i subvencions als grups parlamentaris”. “Hem de racionalitzar la despesa i ajustar els salaris dels diputats al que cobra la societat”, ha dit Eulàlia Reguant.

Ha estat la CUP qui, aprofitant un debat sobre corrupció, ha titllat Antifrau com “una absoluta vergonya” i ha reclamat al Govern que demostri voluntat real d’acabar amb la corrupció. Demà més.