L'advocat Gonçal Oliveros, candidat a degà del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (Icab), ha titllat de "deixadesa de funcions" que l'actual junta de govern no es posicionés en casos de possibles vulneracions de drets fonamentals, entre les quals esmenta l'empresonament dels presos polítics.

"Una situació d'aquesta gravetat, i tenint en compte que són a la presó i a l'exili per decisions judicials que no han trobat suport en instàncies judicials d'altres països, requereix estudiar el tema. És una tema drets, no és un tema polític", ha afirmat en una entrevista d'Europa Press juntament amb la candidata a vicedegana Anna Boza, amb qui es presenta a les eleccions del 3 de juny.

Oliveros ha criticat que l'últim mandat, amb la degana Maria Eugènia Gay, que opta a la reelecció, ha estat "un mandat personalista i molt enfocat a la pròpia projecció personal més que a entendre les necessitats dels professionals", la qual cosa segons la seva opinió ha provocat que l'Icab no es posicioni en certs temes.

"En l'època de Franco et deien que no et fiquessis en política. No fer-la també era fer política. Per omissió, estàs suportant el que hi ha. Aquesta actitud cínica és la mateixa que ha practicat aquest deganat. La situació és comparable només de lluny, però si no t'hi poses estàs donant suport al que hi ha", segons Oliveros, que defensa que el col·legi estudiï i es posicioni en termes jurídics sobre temes d'actualitat que impliquen el dret.

A més de les causes relacionades amb el procés sobiranista, s'ha referit al debat sobre una possible modificació del delicte d'injúries a la Corona arran de l'empresonament del raper Pablo Hasel i a valorar les restriccions que s'han pres pel coronavirus.

No és una candidatura independentista

Oliveros ha rebutjat que siguin una candidatura independentista, ha dit que hi ha diferents opinions entre els membres i ha qüestionat: "Ho plantejaria al revés. Maria Eugènia Gay és la candidatura unionista? Ells són els espanyolistes i nosaltres els catalanistes independentistes? Crec que aquest no és el plantejament".

S'ha mostrat molest que se'ls titlli de ser la candidatura independentista perquè, segons la seva opinió, s'utilitza per demanar que no se'ls voti pel que són, en lloc de pel que volen fer, cosa que ha considerat una manera "indignant" de desqualificar l'adversari.

 

Imatge principal: Gonçal Oliveros i Anna Boza / Foto: Europa Press