Avui es reprèn a l'Audiència Nacional el cas Pujol amb la peça que encercla el petit del clan familiar: Oleguer Pujol Ferrusola.

El petit dels Pujol declara demà davant el jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata, per un presumpte delicte de blanqueig de capitals. L'acusen de cobrar comissions en l'operació de compravenda de sucursals bancaries del Banc Santander l'any 2007. En el mateix cas hi ha investigats els fills de l'empresari Javier de la Rosa, que declaren avui als jutjats per la presumpta ocultació d'11'5 milions d'euros, que haurien cobrat per la mateixa operació. També està imputat el soci d'Oleguer Pujol, Luís Iglesias Rodríguez Viña, gendre d'Eduardo Zaplana, exministre de José María Aznar. 

La tardor del 2014 el fiscal anticorrupció Fernando Bermejo es presentava a casa d'Oleguer Pujol. Una casa en un carrer tranquil i sense sortida, a la falda del Tibidabo, que encara estava decorada amb els guarniments de la festa infantil d'un dels fills del menor dels Pujol. L'escorcoll, amb gossos i tot, va durant 8 hores. La UDEF buscava diners en metàl·lic. La policia es va endur documents i dos ordinadors. I al mateix Oleguer Pujol, que va estar unes hores a la comissaria de la policia espanyola de la Verneda, on es va negar a declarar. El seu advocat, Cristóbal Martell, el mateix que el del seu pare i la resta de germans, va assistir a tot l'escorcoll des de primera hora del matí quan va arribar amb el cotxe mig abonyegat per una topada per les presses al sortir del pàrquing aquell mateix matí, quan va rebre la trucada del Pujol que faltava per investigar. Fins aquell moment, Oleguer Pujol, era l'únic al marge dels processos judicials, fins i tot el de la deixa del seu avi.

Ara, ha estat, precisament, la deixa el que l'ha unit als seus germans via procés judicial. El jutge José de la Mata ha agrupat totes les causes en una. Segons el magistrat, l'origen dels diners que va invertir Oleguer Pujol en les operacions immobiliàries provenen, en part, del compte nº 81.670 d'ANDBANK, un dels comptes d'Andorra on hi havia la fortuna familiar dels Pujol. Segons de la Mata, el compte es va anar nodrint de "transferències i ingressos en efectiu produïts des del 1992 fins al 2000 per un import total de més de 116.000.000 pessetes". El jutge té acreditades "almenys deu transferències rebudes per Oleguer Pujol Ferrusola en el període de novembre del 1992 a octubre del 1999 procedents dels comptes a Andorra titulades per Jordi Pujol Ferrusola", el germà gran. 

Empreses pantalla i comissions

El cas on s'investiga Oleguer Pujol té com a denominador comú dos subjectes que apareixen en els principals casos de corrupció del país: empreses pantalla i comissions. El jutge investiga l'ocultació i blanqueig de les comissions que van cobrar diverses persones en l'operació de compra venda de les 1.152 sucursals bancaries del Banc de Santander, mitjançant la utilització d'estructures societàries registrades en tercers països i la subcontractació en cadena dels serveis sol·licitats, i haurien aconseguit així que Hisenda no conegués els beneficis que generaven les operacions. Entre els beneficiaris hi hauria Oleguer Pujol i el seu soci Luís Iglesias Rodríguez Viña, que haurien rebut més de 5 milions d'euros (5.089.512'63€) a través d'AEGLE INTERNACIONAL, procedents de ARD CHOILLE BV, dues societats controlades per dos holandesos que també estan investigats en la mateixa causa. 

El jutge creu que Jacob Broers i John Willeken s'haurien quedat el 2,2% de les comissions i haurien obtingut un benefici d'almenys 253.000 euros. Darrera una de les empreses, ARD CHOILLE BV, hi havia Oleguer Pujol i Luis Iglesias. Tant aquesta societat com MARWAY BV "es van utilitzar com a societats pantalla" amb la finalitat de "dificultar la identificació de les persones físiques perceptores de les comissions derivades de la compra dels immobles del Banc Santander", diu el jutge. 

Les declaracions

Oleguer Pujol Ferrusola declara aquest dijous a les 11h a l'Audiència Nacional. 

Els fills de Javier de la Rosa, Javier de la Rosa jr i Gabriela de la Rosa, declaren aquest dimecres. Les declaracions comencen a les 10h del matí i s'espera que tinguin una durada d'un hora i mitja, perquè el jutge ha citat els germans a les 10h i a les 11'30h.

Aquest dimecres també estan citats com a investigats, dos dels implicats més en el cas. Són Josep Maria Villalonga Bardella i Josep Maria Villalonga Cabarrocas, com a beneficiaris dels fons canalitzats d'una de les empreses investigades.