L'ofrena floral al monument de Rafael Casanova de Barcelona és un dels actes més característics de la Diada de l'11 de Setembre. Enguany, com ha passat amb totes les celebracions d'aquest 11 de setembre, l'ofrena ha estat minimalista i àgil.

El monument està situat a la cruïlla entre els carrers Ali Bei i Ronda de Sant Pere de la capital catalana. És just el punt on el conseller en cap de Barcelona va caure ferit l'11 de setembre de 1714 durant la Guerra de Successió. 

L'ofrena s'ha hagut de fer amb mascareta, això no sorprèn tenint en compte l'obligatorietat d'aquesta, però el que ha cridat l'atenció és que s'ha fet sense orquestra. 

Tradicionalment cada vegada que un partit o entitat entrega les seves flors una orquestra toca l'himne d'els Segadors. Aquest 11-S les ofrenes s'han fet en el més estricte silenci. A excepció d'Òmnium Cultural que ha portat els seus propis músics que han interpretat La BalangueraLa Muixeranga i els Segadors.

Els primers en passar per l'estàtua han estat els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona.

ofrena floral casanova diada 2020 maria contreras coll (3)

Fotografia: Maria Contreras Coll

El Govern ha fet l'ofrena però amb poca representació; només el president de la Generalitat, Quim Torra, el vicepresident, Pere Aragonès, i la portaveu del Govern, Meritxell Budó. En acabar, la portaveu ha apuntat que "tot i ser una Diada de petit format" segueix sent "reivindicativa". En la mateixa línia ha subratllat que "cal una resposta política al que és un conflicte polític. Reivindiquem l'amnistia i l'alliberament als presos polítics i exiliats".

ofrema floral casanova diada 2020 govern maria contreras coll (2)

ofrema floral casanova diada 2020 govern maria contreras coll (3)

Pere Aragonès, Quim Torra i Meritxell Budó / Maria Contreras Coll

Per la seva banda, el president del Parlament, Roger Torrent, ha participat a l'ofrena acompanyat d'una petita representació de la Mesa. Torrent ha aprofitat per subratllar que Catalunya viu en una doble crisi; "una crisi sanitària i una de democràtica". Torrent ha recordat que aquest any és la tercera Diada que se celebra amb presos polítics i exiliats.

Torrent Diada 11S Foto Maria Contreras

El president del Parlament acompanyat d'altres membres de la Mesa / Maria Contreras Coll

bartomeu barça diada 11S Foto Maria Contreras

Una representació del Barça encapçalada per Josep Maria Bartomeu / Maria Contreras Coll

Junts per Catalunya fa la seva ofrena / Mar Acero

 

Joan Mena Comuns Barcelona 11S Diada Foto Maria ContrerasJoan Mena (Comuns) / Maria Contreras Coll

Representants d'ERC fan l'ofrena al monument / Mar Acero