El president del Govern de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat aquest dijous la posada en marxa d'una "nova ofensiva" per al reconeixement de l'oficialitat del català a la Unió Europea. En una atenció als mitjans des de Bolonya, el líder de l'executiu català ha detallat que, a partir de la setmana vinent, el seu Govern impulsarà accions a tres bandes. Per una banda, la consellera d'Acció Exteriors, Meritxell Serret, es reunirà el 16 i 17 d'octubre a Madrid amb ambaixadors dels diferents estats membres. Per altra, la delegació del Govern davant la UE té programades reunions amb representants dels 27, mentre que per part de l'executiu, es continuarà fent interlocució amb altres governs i es posarà en marxa una campanya publicitària als països de la UE.

24 d'octubre, data clau

"Fa molt temps que hi treballem; fa un any ja es va acordar que es promouria el català com a llengua de treball al Parlament Europeu, i més recentment hi ha hagut l'acord per incorporar el català com a llengua d'ús a les corts espanyoles; és un pas importantíssim", ha remarcat Aragonès. De fet, el Consell general de la Unió Europea ha inclòs aquesta qüestió el pròxim 24 d'octubre i haurà de tenir la unanimitat dels 27 estats membres de la Unió Europea. En la primera i única trobada en la qual els estats han tractat aquest aspecte el passat 19 de setembre, països com Suècia van demanar més temps per tractar l'oficialitat del català, el gallec i l'euskera

En aquest sentit, el president del Govern espera que l'oficialitat del català arribi abans de finals d'aquest any, coincidint amb la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea. "Seria desitjable", ha reconegut. No obstant això, el dirigent republicà ha comentat que des de Catalunya "mai s'ha deixat de lluitar en el passat ni es deixarà de lluitar en el present i en el futur". Encara en relació amb aquesta qüestió, Aragonès ha recordat que el català és una de les llengües amb més parlants que no té reconegut l'estatus d'oficial i ha afegit que el Govern presentarà "totes les raons" perquè aquest canvi pugui ser aprovat "pròximament".

Aragonès, crític amb el 12-O

Així mateix, el president català ha denunciat  el "contrast" entre el "pensament únic" de l'Estat, avui 12-O, amb la defensa que fa el Govern de la llengua i la cultura. Aragonès ha criticat la manera que té l'Estat de celebrar la Hispanitat, "basada en els exèrcits", "l'ús de la força als carrers", i la concepció d'"una sola llengua i una sola cultura". En contraposició, Aragonès ha reiterat l'aposta del Govern per la cultura, les llengües i "per Europa". El president de la Generalitat ha qualificat la Universitat de Bolonya -una de les més antigues del continent- com a "temple" del saber i el coneixement.