Mentre Pedro Sánchez treballa per aconseguir el suport de Junts --després d'haver-se garantit el vot favorable d'ERC--, la dreta política, mediàtica i judicial ja ha iniciat la seva ofensiva per intentar boicotejar la investidura del socialista. I ara també s'hi ha sumat el món eclesiàstic. Són diverses les personalitats de l'Església espanyola que han decidit pronunciar-se en les darreres hores per demonitzar l'amnistia per als líders del procés, així com l'independentisme, en termes més generals.

L'últim a fer-ho ha estat el cardenal i arquebisbe emèrit Antonio María Rouco Varela. Preguntat durant una presentació pública sobre l'amnistia, l'eclesiàstic ha decidit atacar directament contra la via unilateral per assolir la independència, afirmant que aquesta "no és acceptable" per a l'Església. "Està clar que la doctrina sobre la secessió unilateral és clara, no és acceptable des del punt de vista de la doctrina social de l'Església una secessió unilateral", ha afirmat. "Aquest és el principi ètic, de moral social, que s'ha de tenir en compte a l'hora de jutjar aquesta qüestió", ha afegit, en referència a la mesura de gràcia, per rebutjar-la de ple. En la mateixa línia, Rouco Varela ha defensat fèrriament la unitat d'Espanya, i ha compartit la seva esperança que el país no desaparegui ni deixi de ser tal se'l coneix actualment.

Similarment, el bisbe de Huelva, Santiago Gómez Sierra, ha compartit una carta als mitjans de comunicació, sota el títol de 'Valoració moral del nacionalisme', en què ha optat per dirigir un atac contra els moviments que qüestionen la unitat espanyola. Així, ha criticat que els nacionalismes "posen en perill la convivència dels espanyols", ja que "neguen unilateralment la sobirania d'Espanya". Segons Gómez Sierra, resulta "moralment qüestionable" que cada una de les "nacionalitats" perifèriques que integren actualment l'Estat espanyol "pretenguin unilateralment una configuració política de la mateixa realitat com a Estat, i reclamen la independència en virtut de la seva sola voluntat".

"En joc els valors morals"

Les paraules de Rouco Varela i Gómez Sierra se sumen a les que ha expressat aquest matí el polèmic bisbe d'Oriola i Alacant, José Ignacion Munilla, que ja va acusar el feminisme de portar el dimoni dins. Aquest cop, l'eclesiàstic ha assegurat que en les negociacions amb els partits independentistes "està en joc els valors morals" cristians i creu que és "profundament immoral que uns polítics amnistiïn a altres a canvi de rebre els seus vots per seguir governant". "És especialment dolorós que es pretengui prendre per estúpida una nació quan li diuen que es fa per interès del bé comú", ha dit el bisbe d'Oriola i Alacant. Per a Munilla, el "més lògic" seria fer un pacte entre el PSOE i el Partit Popular per evitar un "episodi molt dur i molt trist". "No és legítim assumir tots els mitjans per mantenir-se al poder", ha opinat Munilla.

I fa uns dies, la cúpula de l'Església espanyola ja va mostrar-se contrària al perdó per a l'independentisme a finals de setembre. El secretari general i portaveu de la Conferència Episcopal Espanyola, Francisco César García Magán, va assegurar aleshores que l'amnistia és una eina que en aquests moments no està justificada en el cas del procés. "No som davant d’una situació excepcional que faci imprescindibles eines excepcionals", sinó "en una situació ordinària d’un ple d’investidura", va afirmar García Magán. Davant d'aquest pronunciament, ja se'n va desmarcar els bisbes catalans.