La Conferència Episcopal Tarraconense s'ha desmarcat de l'opinió contrària a l'amnistia del secretari general i portaveu de la Conferència Episcopal Espanyola, César García Magán, que aquest dijous va dir que l'amnistia era una eina per a situacions excepcionals que ara no es donen. A parer dels bisbes catalans, les declaracions "es van centrar sobretot en una valoració jurídica personal del tema que -segons ell- no implicava ni negar ni donar suport a l'amnistia". Però afegeixen que "atiar el partidisme o alabar una determinada posició no és ni bo ni, malauradament, nou", i consideren que els bisbes han de "mantenir una neutralitat edificant i respectuosa" que només es pot trencar "quan es lesiona el dret a la dignitat de l'ésser humà", informa l'agència ACN.

Els membres de la Conferència Episcopal Tarraconense també recorden que l'Església "sempre es guia per afavorir la igualtat, la cordialitat, el diàleg i el treball per fer una societat nova i bona". Finalment, els bisbes subratllen que García Magan va dir "explícitament" que Pedro Sánchez encara no ha posat sobre la taula el tema de l'amnistia, "cosa que realment es correspon, a hores d'ara, a la realitat".

Què van dir els bisbes espanyols?

El secretari general i portaveu de la Conferència Episcopal Espanyola, Francisco César García Magán, va assegurar que l'amnistia és una eina excepcional, que en aquests moments no està justificada en el cas del Procés. Tot i puntualitzar que el president en funcions, Pedro Sánchez, no va dir explícitament que tingui intenció d'utilitzar aquesta mesura, ha aprofitat per advertir que cal respectar la separació de poders, la legalitat vigent i l'ordre constitucional. García Magán va fer aquestes declaracions en acabar la reunió de la Comissió Permanent de la Conferència Episcopal, la institució que integra tots els bisbes de la diòcesi d’Espanya i Andorra a la trobada. Aquest tema va ocupar la primera pregunta de la roda de premsa posterior.

De fet, la segona, perquè la primera va ser una qüestió sobre el capellà detingut a Màlaga per agressió sexual. Però el portaveu de la Conferència Episcopal va evitar posicionar-se sobre aquest tema perquè correspon a la diòcesi de Màlaga, segons va dir, i "no és competència" de la Conferència Episcopal. No va tenir, en canvi, cap inconvenient a posicionar-se sobre l'amnistia. El portaveu dels bisbes va admetre que "hi ha eines excepcionals en l’àmbit del dret per a situacions històriques molt excepcionals", és més, va recordar que hi va haver una amnistia a Espanya quan es va produir "el canvi de règim".

Ara bé, va afegir que Espanya viu amb normalitat democràtica el procés d'investidura del pròxim president —"gràcies a Déu"— i, per tant, "no som davant d’una situació excepcional que faci imprescindibles eines excepcionals", sinó "en una situació ordinària d’un ple d’investidura". García Magán no es va limitar a expressar les reticències dels bisbes sobre l'amnistia, sinó que també va deixar caure un advertiment en el sentit que "és bo per a tots, per a una societat i un país, el respecte a la legalitat vigent i a l’ordre constitucional vigent". En qualsevol cas, va deixar clar que el president en funcions, Pedro Sánchez, "no ha dit encara explícitament quevulgui fer servir aquesta mesura", i que serà aleshores quan els experts en dret constitucional hauran de pronunciar-se. "A més, és bo també per a una societat i un país que es respecti sempre el principi de separació de poders, perquè això és garantia de democràcia i de legalitat", va reblar encara abans de donar per tancat el tema.