El grup parlamentari Ciutadans ha registrat una iniciativa al Congrés dels Diputats en la qual demana explicacions al govern espanyol sobre les "llacunes flagrants" que presenten diversos llibres de l'assignatura de Geografia i Història de la ESO i de Coneixement del Medi de Primària, editats i publicats a Catalunya.

En concret, denuncia la "reducció dels continguts" establerts pel Reial Decret 126/2014 sobre la Geografia i Història d'Espanya als llibres de text de Barcanova, Cruïlla, La Galera, Vicens Vives i Santillana o la "falta de rigor científic i terminològic" en els textos de Coneixement del Medi de 5è i 6è de Primària als llibres de Barcanova, Cruïlla, La Galera, Vicens Vives i Santillana.

També adverteix de la presentació de Catalunya "com una entitat separada de la resta d'Espanya i en molts casos enfrontada" als llibres les editorials Anaya, SM, La Galera, Vicens Vives i Santillana o la presentació d'una "Administració Pública i una jerarquia de les lleis que no es correspon amb la realitat establerta en l'ordenació jurídica" en els textos d'Anaya, SM, La Galera, Vicens Vives i Santillana.

"Quines mesures pretén dur a terme el govern per garantir la seguretat jurídica i el compliment del Reial Decret 126/2014 que fixa els continguts de l'assignatura de Geografia i Història i de Coneixement del Medi?", pregunta la diputada Marta Martín a l'executiu espanyol perquè contesti per escrit.

Així mateix, pregunta també per les mesures d'inspecció i correctives o sancionadores que pretén dur a terme el govern de l'Estat per garantir el "rigor científic i terminològic" en els continguts i la seva "veracitat", en especial, en els que es refereixen a l'estructura i característiques de l'Estat de Dret i la seva jerarquia institucional.

19 llibres, observats amb lupa

Aquesta proposta arriba després que la setmana passada el sindicat de professors Acció per a la Millora de l'Ensenyament Secundari (AMES), un sindicat pròxim a la formació d'Albert Rivera, presentés un estudi sobre el tema. En l'informe redactat es van presentar dades de 19 textos, amb fotografies de les pàgines al·ludides, una taula comparativa de resultats, conclusions i propostes sobre com millorar la situació. 

La principal conclusió d’AMES és que molts dels continguts d'aquests llibres propicien que es generi en els alumnes "aversió, quan no odi, cap a tot el que és espanyol". A més, consideren que es deferència en "excés" la diferenciació entre Catalunya i Espanya, que hi ha "una falta de referències a les institucions, entitats i normes compartides" com "la monarquia, la constitució, o el govern d'Espanya". 

A més, consideren que aquests llibres de text han portat a una situació a Catalunya de "creixement incessant del nombre de joves indignats" i ho atribueixen directament a "els missatges que han rebut sobre les relacions entre Catalunya i el govern d'Espanya, que estan desitjosos d'acabar amb aquesta situació". També asseguren que alguns alumnes no son independentistes perquè que "no s’atreveixen a dir-ho públicament".

Per tot això, proposen una avaluació externa, per assegurar que totes les comunitats autònomes imparteixen el mateix tipus de continguts.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat

Enric Vila
Opinió Ciutadans i el català Enric Vila
L'ull de l'agulla El martell de Ciutadans El Nacional