El Govern inicia la nova fase d'expansió a l'exterior amb tres noves delegacions, a Tunis, Buenos Aires i Ciutat de Mèxic. Malgrat les reticències expressades repetidament des del ministeri d'Exteriors, que encara encapçala en funcions Josep Borrell, l'executiu català ha aprovat els decrets de creació de les noves delegacions en la reunió d'avui a més de presentar el Pla Estratègic d'acció exterior i de relacions amb la UE fins al 2020. 

Segons el conseller, Alfred Bosch, el seu departament ha enviat "en forma i termini" la preceptiva comunicació al ministeri sobre l'obertura de les noves delegacions, però no han rebut cap resposta i, atès que aquesta no és preceptiva, un cop transcorregut el termini, s'ha activat la posada en marxa tal i com estava previst. "És el que ens toca fer", ha subratllat el conseller.

La delegació de Tunísia estendrà el seu radi d'acció per tot el Nord d'Àfrica, mentre que la d'Argentina actuarà també a Paraguai, Uruguai i Xile a més d'assumir les feines de prospectiva cap al sud del continent, i la de Mèxic cobrirà, a banda dels Estats Units Mexicans, els països de l'Amèrica Central i les illes del Carib.

L'aprovació del decret de creació de les tres noves delegacions s'emmarca en el pla estratègic d'acció exterior que el departament ha portat avui a Govern, amb la voluntat de "fer de Catalunya un actor conegut i reconegut al món, amb més presència i incidència econòmica, social i cultural, i que es refermi com un referent de democràcia, pau i solidaritat"

A partir d'ara es posa en marxa el concurs per a la designació dels nous delegat que, un cop escollits, s'hauran d'encarregar de l'activació de les respectives oficines. La voluntat, segons ha explicat Bosch, és que estiguin en marxa dins d'aquest any natural. "Tenim l'obligació d'estendre la presència de Catalunya als cinc continents", ha argumentat Bosch.