L'economista Carlos Ocaña ha negat haver elaborat, totalment o parcialment, la tesi doctoral sobre diplomàcia econòmica del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, com assenyalen algunes informacions periodístiques, en un comunicat remès a l'Agència Efe.

Diversos mitjans apunten que va ser aquest economista, mà dreta de l'exministre socialista d'Indústria Miguel Sebastián, qui va redactar "bona part" de la tesi de Sánchez, presentada el novembre de 2012, i que després va publicar un llibre, firmat per Ocaña i pel president del Govern, en el qual es reprodueix gran parteix del treball postdoctoral.

Va col·laborar al llibre

En el comunicat, Ocaña explica: "Posteriorment a l'esmentada tesi vaig col·laborar al costat de Pedro Sánchez en la publicació del llibre La nueva diplomacia econpómica española tal com figura en aquesta publicació". El llibre "està basat en la tesi del president del govern i jo em vaig limitar a escriure parts d'alguns capítols", precisa el que va ser cap de gabinet de l'exministre Sebastián.

llibre Sánchez

L'aportació "bàsica" a aquest llibre, afegeix, "va ser la incorporació de qüestions que no s'abordava directament a la tesi o que podia servir d'exemple per explicar algunes idees del text universitari.

Carlos Ocaña conclou el seu comunicat assegurant que "és absolutament fals" que per la col·laboració a la publicació d'aquest llibre "hagi rebut remuneració alguna".

Paràgrafs sencers

OKdiario ha publicat que Ocaña va escriure "bona part" de la tesi doctoral que Sánchez va presentar el novembre de 2012 a la Universitat Camilo José Cela de Madrid amb el títol "Innovacions de la diplomàcia econòmica espanyola: anàlisi del sector públic (2000-2012)".

El diari assegura, a més, que Sánchez i Ocaña "van plagiar" a la tesi "paràgrafs sencers" d'informes del Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç, "amb només petits retocs (com substituir o canviar l'ordre d'una o dues paraules) per dissimular la seva autoria".

També El Mundo assenyala que el desembre de 2013 es va publicar el llibre "La nueva diplomacia económica española" que reprodueix gran part del treball postdoctoral de Sánchez "encara que afegint la firma d'Ocaña", que no apareix a la tesi "suposadament realitzada per Sánchez de manera individual, com exigeix la legislació espanyola per obtenir el doctorat."