L'economista Xavier Sala-i-Martín ha deixat en evidència el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, després que aquest ha difós un editorial del diari El País que carrega contra la cimera de partits independentistes, amb el suposat argument que deixava al marge la meitat de Catalunya. Sala-i-Martín li ha recordat que el govern espanyol del PSOE i Podemos només representa el 43% dels votants.

"A una mesa de govern hi ha governs i les majories de govern són les que són, a Catalunya i a Espanya. No veig el problema. La pregunta és per què El País i l'Iceta es queixen que el govern català no representa tothom i no que l'espanyol només representa el 43% dels votants", ha indicat l'economista. "Si en lloc de mirar governs vols mirar "posicions": a una banda de la taula hi haurà qui defensa la llibertat, la fi de la repressió i l'autodeterminació i a l'altra banda qui defensa l'empresonament, la persecució i el 155. Vosaltres, el PSC, esteu ben representats pels segons", ha afegit.

Segons Sala-i-Martín, la maniobra socialista per intentar desacreditar la majoria parlamentària independentista ja no funciona. "El vostre problema, Miquel Iceta, és que voleu ser als dos costats de la taula per usar la tècnica que ja vau fer servir a l'Estatut: el montillisme l'aigualeix a Catalunya i després el guerrisme li passa al rasclet a Espanya per a que tot quedi en no res", ha dit.

"L'independentisme ja us ha calat i, ara que no us deixa fer els trilerismes que tant us agraden, us poseu a plorar tot titllant-los d'antidemocràtics. Però igual de democràtic és el govern català amb el suport de 50% dels vots, que el govern espanyol amb el 43%", ha indicat.