El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, prometia aquest dimecres la creació de més de 800.000 llocs de treball gràcies al pla de recuperació econòmica per als pròxims sis anys. No és, però, el primer cop que un dirigent socialista es comprome a crear el mateix número de llocs de treball en un moment de greu crisi ecònomica. Ho ha fet Pedro Sànchez, i també José Luis Rodíguez Zapatero i Felipe González.

Ho recorda via Twitter el professor del Departament de Ciència Socials d'ESADE, Josep M. Lozano, que es pregunta "Algun psiquiatre podria explicar-me l'obsessió socialista amb els 800.000 llocs de treball? O es tracta simplement d'una versió d'on està la boleta?". Era el setembre del 1982, en plena campanya electoral d'aquelles eleccions que va guanyar Felipe González quan el PSOE prometia la creació de 800.000 llocs de treball. Hi havia més de dos milions de persones sense feina amb una taxa d'atur del 16%.

Promesa incomplida

Va ser aquella una promesa electoral que va ajudar, sens dubte, a la victòria socialista, una polèmica promesa que va ser incomplida per l'executiu socialista. El mateix González ho va admetre anys després: "Vaig prometre 800.000 llocs de treball i vam destruir 800.000 llocs de treball, i ja em vaig callar per sempre perquè els llocs de treball els donen els ocupadors, no l'Estat".

jose luis rodriguez zapatero   acn

José Luis Rodríguez zapatero també va prometre 800.000 llocs de treball / ACN

Anys després, aquesta mateixa xifra tornava als titulars en boca de Jose Luis Rodríguez Zapatero. Era el novembre de l'any 2010, en plena crisi econòmica: 4,7 milions d'aturats i una taxa d'atur del 20%, amb retallades de sous a funcionaris i la pressió de la UE per retallar el dèficit. Setmanes després de la vaga general del setembre, el president del govern espanyol prometia la creació de 800.000 llocs de treball en el sector de les renovables. Un altra promesa que es va emportar el vent.

I ara, deu anys després, es repetix la promesa, aquest any en boca de l'ara president espanyol, Pedro Sánchez. El líder dels socialistes ressuscita aquesta xifra quan la crisi desfermada per la pandèmia del coronavirus ha disparat la taxa d'atur (16,2%), amb 3.776.485 persones sense feina el setembre passat més 700.000 afectades per expedients de regulació d'ocupació (ERTO).  Ara, l'executiu espanyol confia que el pla de recuperació per als pròxims sis anys, amb els fons europeus promesos, permetran crear més de 800.000 llocs de treball. Una xifra que, obsessivament, es posa en boca dels socialistes en temps de crisi.