El cara a cara entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo en el quart dia de campanya de les eleccions generals 2023 marcarà bona part de l'agenda d'aquest dimarts. Des del Museu de Lleida, Junts no ha escapat d'aquestes reaccions posteriors al cara a cara, tot i voler subratllar que els debats que fan a les "televisions espanyoles no són de gran interès". L'agenda catalana va passar en un segon pla, però Feijóo es va comprometre, en un dels pocs moments que es va abordar la qüestió, a impulsar una reforma que impedeixi que les persones "amb delictes de sang" o que hagin comès "delictes de sedició, malversació i siguin pròfugs", explicitant que es referia a Carles Puigdemont en aquest darrer cas, puguin concórrer a les llistes electorals. A més, el candidat del PP va prometre recuperar la tipificació de la sedició i elevar les penes per malversació.

🟡 Llistes electorals a les generals 2023 Catalunya

Sobre aquest plantejament, Míriam Nogueras ha carregat contra l'"obsessió malaltissa" de la "persecució contra el president Puigdemont" i ha tornat a assenyalar les coincidències entre els populars i el PSOE: "Quan es tracta de nosaltres, els pactes entre el PP i els socialistes hi són i hi seran sempre, nosaltres no som un problema polític, som una qüestió d'estat, i per això s'han aliat quan ha calgut". En aquesta línia, ha volgut defensar la candidatura que encapçala com el "millor antídot" contra aquesta "obsessió persecutòria". "Ens és igual qui guanya els debats espanyols, el que volem és el que el 23 de juliol guanyi Catalunya i els del 155 quedin en un racó", ha afirmat, fent una crida a deixar de "votar aquells que voldrien fer desaparèixer la nostra identitat". En aquest context, ha reiterat que Junts és el "primer mur de contenció del feixisme espanyol".

 

Acte al Museu de Lleida per rememorar l'"espoli" de Sixena i intervenció de Lluís Puig

Les declaracions de Nogueras s'han produït en el marc d'una roda de premsa sectorial sobre cultura i llengua davant del Museu de Lleida, un espai que han triat per "recordar" que Catalunya pateix un "espoli fiscal, d'infraestructures, però també cultural i patrimonial", en referència al que va passar amb les obres de Sixena. "Quan hem patit el saqueig, els partits del 155 no van moure ni un dit", ha insistit la número u dels juntaires a la cambra baixa espanyola. Des de l'exili, ha fet una breu intervenció per via telemàtica l'exconseller de Cultura, Lluís Puig, un dels pendents de judici per aquesta causa sobre les 44 obres del Museu de Lleida que, segons l'acusació, no es van lliurar al monestir de Sixena. Puig ha tret pit de la defensa del patrimoni i la llengua feta pel partit i ha instat a "encomanar d'il·lusió" la ciutadania perquè es mobilitzi el 23-J.

Finalment, Míriam Nogueras ha alertat de l'"emergència lingüística" que pateix Catalunya i ha sostingut que "cap legalitat espanyola protegirà la llengua o cultura", un plantejament que ha compartit el candidat per la demarcació de Lleida, Isidre Gavín; i la candidata per la mateixa província al Senat, Mayte Rivero, que veu la "pàtria" en "dessagnament constant".