Els partits i coalicions tenen de termini des d'avui i fins a les dotze de la nit de dilluns vinent, 7 d'octubre, per presentar a les juntes electorals provincials les seves candidatures al Congrés i al Senat per a les eleccions generals del 10 de novembre.

Així, les formacions polítiques comptaran amb un termini de cinc dies per anar presentant aquestes candidatures a les diferents circumscripcions, llistes que es publicaran al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) el dimecres 9 d'octubre.

En tot cas, aquesta publicació no és definitiva ja que a partir d'allà s'obre un breu termini per revisar les llistes, corregir errors i estudiar els possibles recursos i impugnacions que es puguin presentar.

Un dels requisits que han de complir les candidatures és el respecte de l'anomenada democràcia paritària, que implica que cap grup de sexe no pot tenir més del 60% ni menys del 40% dels candidats en cada tram de cinc noms.

En el cas concret dels partits extraparlamentaris, aquests han d'adjuntar els avals que es requereixen (les firmes d'almenys el 0,1% del cens). Tal és el cas de Más País, el nou partit que lidera Íñigo Errejón, allà on no es presenti amb una formació amb representació parlamentària.

Això sí, en tractar-se d'una repetició de les eleccions, aquelles forces sense representació parlamentària que ja van concórrer als comicis del passat 28 d'abril i vulguin tornar a fer-ho no hauran de tornar a recollir firmes per avalar les seves llistes.

El 15 d'octubre, proclamació definitiva

El dimarts 15 d'octubre serà quan el Butlletí Oficial de l'Estat publiqui ja les candidatures proclamades el dia abans per les juntes electorals provincials, una vegada revisades i, en el seu cas, corregides.

En les passades generals del 28 d'abril van ser 1.174 les llistes proclamades per al Congrés (579) i al Senat (595), després que les juntes provincials anul·lessin 48 llistes, totes de forces extraparlamentàries, que no reunien els requisits que exigeix la Llei Electoral per presentar-se als comicis.