El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va guanyar les primàries de la formació prometent "un canvi de rumb" a la política espanyola, però dues setmanes després el diputat número 85 dels socialistes serà la clau de volta perquè Mariano Rajoy aprovi els pressupostos generals del 2017. Nova Canàries i el govern espanyol signaran aquest dimarts a la tarda a la Moncloa un acord a canvi del  de Pedro Quevedo. Aquest va concórrer a les eleccions en coalició amb el PSOE, però els 200 milions promesos són suficients perquè el dimecres Rajoy obtingui els 176 vots afirmatius.

L’executiu central s’ha bolcat al llarg de les darreres setmanes en Quevedo. La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i el secretari d'Estat de Pressupostos, Alberto Nadal, s'haurien reunit durant gairebé sis hores per segellar el tracte. La mateixa Santamaría al·ludia dilluns a l'esforç negociador, que també hauria necessitat "algunes nits". Així i tot, l'entesa amb Ciutadans, PNB, Unión del Pueblo Navarro, Foro Asturias, Coalició Canària i NC serveixen a Santamaría per lloar la "capacitat d'arribar a acords" de la Moncloa i del PP.

La qüestió és que Quevedo necessitava desmarcar-se de les cessions que Rajoy va fer a Coalició Canària (CC), a canvi del seu  en la investidura, –ja que són competidors electorals a les illes–. Així ha estat amb mesures d'un valor de 204 milions més fins a finals d'any. Són l'augment de la bonificació al transport de passatgers entre illes al 75%, i del 100% per al transport de mercaderies de ports i aeroports interinsulars i amb la península o el pagament total del Posei addicional per part de l'Administració estatal, a més de diners per a l'arxipèlag en ocupació, afers socials i violència de gènere.

La pau regna ara entre els socis canaris dels populars –NC i CC–, però Cs s'haurà de posar la bena als ulls per empassar-se el tracte. El Ministeri d'Energia hauria acceptat que s'eliminés l'impost al sol a les Canàries, segons va informar el partit de Quevedo fa uns dies. És més, qualsevol instal·lació al respecte no pagarà cap peatge fins al 2022. El fet és que l'executiu central sempre ha estat en contra de suprimir l'anomenat impost, cosa que la formació d'Albert Rivera va reivindicar juntament amb l'oposició fa uns mesos. Finalment, però, es va veure obligada a posar-se del costat de Rajoy.

Ara bé, el president de NC, Román Rodríguez, qui va negociar acompanyat de Fermín Delgado, està satisfet perquè consideren que han portat a la taula de negociació aquelles peticions "exigibles" per donar suport als pressupostos. Per això, entre les condicions polítiques per al hi ha la finalització de la tramitació de la reforma de l'Estatut d'Autonomia a les Corts Generals, la millora de proporcionalitat electoral a les illes i l'entrada en vigor del nou sistema electoral el 2019 i la desvinculació dels ingressos del REF del sistema de finançament. 

Podemos s'esmola ja els ullals, però al PSOE el tracte no sembla que li causi cap perjudici –tot i que Quevedo és el diputat 85 de la seva llista al Congrés inscrit al Grup Mixt–. El portaveu José Luis Ábalos va reivindicar la "plena autonomia" del canari per fer els seus acords pressupostaris, ja que el seu compromís amb Ferraz només passaria per donar suport a la investidura d'un candidat socialista. Així i tot, Ábalos no es va estar de criticar vetlladament que NC escombri cap a casa. "Aquest diputat és també d'una formació nacionalista, així que res estrany", va dir. A més, Compromís –confluència de la formació morada– gaudeix de la mateixa autonomia al parlament espanyol.

Així, l'executiu central s'assegura un debat de pressupostos tranquil. Dilluns va començar la seva exposició, de la mà del Ministeri d'Hisenda. Dimarts continuarà i hi haurà una primera votació. Dimecres serà el torn de Foment, entre d'altres, i es farà la votació definitiva. Més tard el projecte es remetrà al Senat. Així és com la Moncloa s'ha lligat el primer any de la legislatura cedint a les exigències de partits com el PNB, amb la quota basca, mal que pesi a Rivera. Aquest va assegurar acabat d'arribar Cs al Congrés que "mai més caldria el vot dels nacionalistes" per a la governabilitat. Doncs això.