Quan el president del Banc Sabadell, Josep Oliu, va anunciar l'any 2014 que calia crear "un Podemos de dretes", va obrir la veda sobre els rumors que Ciutadans era un partit promogut per l'Íbex. Mai no s'ha demostrat que hi hagi una relació, però sí la coincidència entre les tesis de l'expresident espanyol José María Aznar i les d'Albert Rivera, per exemple, que els impostos baixos són una prioritat per carregar contra l'executiu de Mariano Rajoy. Aquesta preocupació pel creixement econòmic, però, ha situat Cs en fals aquesta setmana, quan ha hagut de triar entre la bandera de la regeneració democràtica i l'estabilitat, i ha preferit prioritzar la segona, tot i l'allau de casos de corrupció que afecten el Partit Popular.

Segons el portaveu José Manuel Villegas, l'operació Lezo no canviarà de moment el vot afirmatiu del seu partit en els pressupostos generals de l'Estat. La formació taronja fa un mes va decidir més convenient per al seu discurs polític separar l'incompliment de Rajoy d'algunes mesures del pacte anticorrupció –que li va garantir el "sí" en la investidura–, d'aquesta negociació. L'argument era que es podia comptar amb PSOE, Podemos i altres grups, per permetre, per exemple, que tirés endavant la comissió que investigarà el presumpte finançament il·legal del PP.

"Què fem, anem a eleccions? En un partit com el PP, en descomposició, en què cada dia hi ha un nou cas de corrupció i segurament en sortiran més. Això només perjudicaria els negocis, els ciutadans, els funcionaris. Almenys, d'aquesta manera, podem condicionar les polítiques i la gent vegi que, per exemple, s'evita la pujada d'impostos als treballadors", deien fonts de la formació taronja aquest dilluns en una conversa amb El Nacional. Neguen, però, que la seva motivació sigui electoralista, ja que les enquestes donen ara que Cs pujaria en vots –a diferència de la investidura, quan baixava en escons–.

La qüestió és que a les files taronges volen concentrar-se a "demanar explicacions i exigir responsabilitats quan pertoqui" en virtut dels pactes subscrits. Aquests contemplen que tot càrrec electe ha de ser expulsat si resulta imputat en una trama de corrupció. Els exemples són la citació a declarar de Rajoy, com a testimoni de la trama Gürtel: Inés Arrimadas va dir que en demanarien la dimissió si resultava investigat –cosa improbable, i gairebé una afirmació grandiloqüent, de moment–. També recorden Pedro Antonio Sánchez, president de Múrcia, qui va haver de deixar el càrrec davant la possibilitat que PSOE i Unidos Podemos s'aliessin amb Cs per fer una moció de censura al PP. 

Però els de Rivera no les deuen tenir totes amb ells, davant el tsunami popular per la corrupció. Després que PP, PSOE i Cs deixessin la comissió d'investigació per l'Operació Catalunya en via morta al Congrés, la formació taronja diu ara que vol accelerar la comissió pel finançament del PP i sobre la gestió de les caixes d'estalvi i el seu rescat. Però a la cambra baixa espanyola no hi ha costum d'obrir noves comissions d'investigació si la present no finalitza –com és la de Jorge Fernández– tot i que Villegas insisteix que no hi hauria d'haver impediment "a priori". 

Per altra banda, no estan disposats els de Rivera a fer gestos a qualsevol preu, davant la puixança possible de Podemos. La formació morada va proposar una moció de censura a Madrid, però les personalitats consultades de Cs diuen que aquí hi hauria risc de donar-los el govern. Per això, els taronges només demanaran la marxa de la presidenta, Cristina Cifuentes, si és imputada, minimitzant tot risc. "Això no va de: corrupció, tot el govern fora. Nosaltres actuem d'acord amb les condicions que posem", diuen les fonts. També es vanten que ells sí que tenen quelcom a destacar en el seu full de serveis en favor de la regeneració, i els podemistes, sols "el Tramabús, un circ". 

Finalment, Cs ha trobat un negoci en això de ser el soci vigilant del PP. El mantra que repeteix la formació els darrers dies és que ara els espanyols sabrien que hi ha "un altre partit a qui votar", i capitalitzen el possible malestar de la població per escombrar vots cap a casa. "Les coses van variant, no sempre són com comencen", deia una font de Cs, albirant l'esperança de venjar-se de Rajoy, com també ha fet l'expresidenta Esperanza Aguirre, després de fracassar en el seu intent de carregar-se el líder popular, al congrés del partit el 2008. En això, Rivera també s'assembla a Aznar.