Joan Josep Nuet està tranquil. Pocs minuts abans d'iniciar-se el judici que l'ha portat al Tribunal Suprem per desobediència quan era membre de la Mesa del Parlament durant el 2016 i el 2017, l'ara diputat d'Esquerra al Congrés reitera que no "està gens preocupat" per la sentència que li pugui caure. Nuet, aleshores diputat de Catalunya Sí Que es Pot (CSQP), ha recordat que es va limitar a permetre debatre: "Jo no volia proclamar la independència sinó ordenar un debat democràtic. Si es pot parlar de tot, parlem de tot, perquè no hi ha un marc de violència", ha dit en declaracions a Aquí Cuní de Ser Catalunya.

"Si els debats s'analitzen abans en un tribunal, estem morts"

I situa l'ordre dels factors com a raonament bàsic per entendre la seva defensa: primer és el Parlament on es debat, després el Tribunal Constitucional qui ordena: "En tot cas, que el TC digui l'última paraula, però no de forma prèvia. Pot aprovar un ajuntament una moció de solidaritat amb el Sàhara? Evidentment no té competències internacionals, però sí que ho pot fer".

Per això, defensa que aleshores el seu grup va recolzar un debat dins el marc constitucional: "La millor manera de complir la Constitució és permetent els debats democràtics al Parlament". Nuet s'agafa al "ho tornaria a fer" per reiterar que es ratifica en les seves accions: "La democràcia té uns barems que s'han de defensar a capa i espasa. Si els debats s'analitzen abans en un tribunal, estem morts. Això és un retrocés que pagarem molt car, treballaré a fons, peti qui peti, perquè els debats passin pel Parlament. Fer-ho de forma prèvia incita a uns prejudicis de què es pot parlar i què no. Avui no es pot parlar d'independència i demà serà de república o feminisme".

En aquest sentit, avisa que la sentència que pugui acabar sortint d'aquest judici que se celebra entre avui i demà pot marcar un precedent internacional: "Europa al final es pronunciarà i condemnarà l'estat espanyol, com ja ha passat amb Polònia". A tall d'exemple, el passat mes de novembre, el Parlament Europeu va condemnar el retrocés dels drets sexuals i reproductius de les dones a Polònia després d'una sentència dictada pel Tribunal Constitucional polonès sobre l'avortament i va subratllar que la seva prohibició de facto posa en risc la vida de les dones". 

Més enllà del motiu pel qual se'l jutja avui, "desobeir resolucions del Tribunal Constitucional que vetaven certes iniciatives parlamentàries sobre l’exercici de l’autodeterminació i el dret a decidir", segons Fiscalia i Advocacia de l’Estat, Nuet també ha parlat dels darrers fets: impedir la tramitació al Congrés d'un projecte de llei d'amnistia. Nuet ha criticat el veto: "És una llàstima que no s'hagi pogut produir. Si algú es pensa que el tema queda enterrat, s'equivoca. Fer callar els teus adversaris polítics o ficar-los a la presó és un greu error, mai podràs guanyar fent que el debat es silenciï, l'únic que faràs és endarrerir les seves raons, però no enterrar-les".

La Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat li demanen 20 mesos d’inhabilitació i 24.000 euros de multa. La resta de membres sobiranistes d’aquella Mesa ja van ser jutjats i condemnats pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya a 20 mesos d’inhabilitació i 30.000 euros de multa. La diputada de la CUP Mireia Boya va quedar absolta. El judici es farà en dues sessions, previstes només al matí. Entre els testimonis està citada la presidenta del Parlament Carme Forcadell, que declararà per videoconferència des de la presó de Wad-Ras de Barcelona. De fet, tots els testimonis compareixen per videoconferència.