El jutjat d'instrucció número 51 de Madrid ha citat en qualitat d'investigades una de les professores que hauria firmat l'acta del tribunal del treball final de màster (TFM) que hauria fet l'expresidenta de la Comunitat de Madrid Cristina Cifuenets a la Universitat Rey Juan Carlos de Madrid (URJC), i la funcionària que hauria canviat les qualificacions.

Ha pres aquesta decisió després d'ampliar la causa que segueix per presumpta falsedat en documents públics oberta arran d'una denúncia presentada per una catedràtica de la Universitat de Salamanca a l'acta relativa a la defensa d'aquest treball. La setmana passada ja va citar a declarar com a imputat qui va ser director de l'Institut de Dret Públic, Enrique Álvaréz Conde.

Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Madrid, l'ampliació té lloc després de rebre per part de la fiscalia de Móstoles les seves diligències d'investigació. Davant d'això, ha citat a declarar per al pròxim 10 de maig a les 12 hores i en qualitat d'investigades Amalia Calonge, la funcionària, i la docent Cecilia Rosado.

Aquest mateix dia, a les 9 hores, declararan, en qualitat de testimonis, Alicia López de los Mozos, Sergio Pulido i Clara Souto. I a les 11 hores, també en qualitat de testimonis, prestaran declaració Pilar Trinidad Núñez i José Antonio Lobato Moreno.

La setmana passada el jutge va citar per al pròxim 6 de juny Enrique Álvarez Conde. A més, va cridar a declarar dotze testimonis, entre ells els professors Clara Souto i Alfredo Allué, la firma dels quals apareix a l'acta del TFM —Allué, a més, va dir que la seva firma podria haver estat falsificat—, i Laura Nuño, exsubdirectora de l'Institut de Dret Públic, a més de nou alumnes.

El jutjat investiga el presumpte delicte de falsedat documental després d'admetre a tràmit una querella per presumpte delicte de falsedat documental d'una catedràtica de Dret Constitucional que apareix en una acta de convalidació d'assignatures. Es tracta de la catedràtica de Dret Constitucional de la Universitat de Salamanca Angela Figueruelo, i el seu nom apareix en una acta de convalidació d'assignatures al màster de Dret Autonòmic de Cifuentes. Figueruelo va afirmar que ella "no va intervenir mai en aquest procés" i que la seva firma va ser falsificada.

La magistrada va incoar diligències prèvies, si bé va rebutjar la querella contra la Rei Juan Carlos i l'Institut Universitari de Dret Públic.

Així ho va decidir després de no poder relacionar la falsificació documental dins el catàleg de delictes que podrien cometre persones jurídiques, ja que la seva responsabilitat penal només té lloc en determinades conductes penals on s'estipula expressament així.