Uns 150 pagesos gironins han tallat aquest dimarts la carretera C-260, just a la rotonda que dona accés a Castelló d'Empúries (Alt Empordà). Ho han fet per protestar contra la "gestió negligent" del Govern amb l'aigua durant la Setmana Santa, al mateix temps que a ells els mantenen les restriccions. Des del sector carreguen contra l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), a qui acusen de permetre que s'estigui bombant aigua dels tres pous, amb el perill que suposa una probable salinització dels camps. El coordinador d'Unió de Pagesos (UP) a les comarques gironines, Narcís Poch assenyala que es poden danyar els terrenys i que esdevinguin "irrecuperables com va passar fa anys". La intenció dels pagesos és sopar i fer nit a la carretera.

Creixen mínimament les conques internes

Les pluges han permès donar un petit respir a les conques internes de Catalunya, que es troben al 16,35 % de la seva capacitat. Així mateix, els embassaments de la conca de l’Ebre han pujat al 73%, en incorporar 132 hm³ més en la darrera setmana (1,7%). Actualment, tenen una reserva d’aigua de 5.692 hectòmetres cúbics dels 7.800 que poden albergar íntegrament. Segons les dades de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) difoses aquest dilluns, la mateixa setmana de l'any passat la situació era de 4.554 hectòmetres cúbics, corresponents al 58 % de la capacitat total, mentre que la mitjana dels darrers cinc anys (2019-2023) se situa en el 72 % amb 5.619 hm³. La conca catalana de l’Ebre compta amb un total de 17 embassaments (rius Ebre, Segre, conca de la Noguera Pallaresa i conca de la Noguera Ribagorçana), que poden emmagatzemar 2.279 hm³, una quantitat 3 vegades superior a la capacitat màxima de les conques internes (694 hm³), començant pel més gran que és Canelles (648 hm³ de capacitat) fins al més petit, Margalef (amb 3 hm³). 

La greu sequera que travessa el país és visible fins i tot des de l'espai, i així s'ha pogut constatar en una comparació d'imatges. Mostrant dues fotografies del pantà de Sau, fetes el març del 2023 i el març del 2024, ha estat possible observar l'empitjorament de la situació als embassaments catalans que assenyalen les dades. Si el dia 1 de març de l'any passat aquest pantà contenia un 14,1% d'aigua, un any més tard només en contenia un 1%. Això sí, les pluges de les darreres setmanes han canviat la tendència.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!