L’Observatori de la Terra de la NASA, l’agència espacial nord-americana, ha tornat a situar Catalunya com a protagonista. Però, malauradament, és per un motiu poc agradable. La greu sequera que travessa el país és visible fins i tot des de l'espai, i així s'ha pogut constatar en una comparació d'imatges. Mostrant dues fotografies del pantà de Sau, fetes el març del 2023 i el març del 2024, ha estat possible observar l'empitjorament de la situació als embassaments catalans que assenyalen les dades. Si el dia 1 de març de l'any passat aquest pantà contenia un 14,1% d'aigua, un any més tard només en contenia un 1%. Això sí, les pluges de les darreres setmanes han canviat la tendència.

"La NASA es fa ressò a la web NasaEarth de la sequera que pateix Catalunya comparant aquestes dues imatges del pantà de Sau, on s'aprecia l'efecte de la manca de pluja dels darrers mesos", ha indicat el Consolat General dels Estats Units a Barcelona en una publicació a Twitter, compartint les dues imatges. "Esperem que les pluges dels darrers dies i l'inici del desgel reverteixin la situació".

A la pàgina web, la NASA ha publicat un breu article amb les mateixes dues fotografies del pantà fetes des de l'espai, sota el títol Sau reservoir dries up ('El pantà de Sau s'asseca'). "L'aigua en retrocés ha deixat al descobert el terreny nu al fons de l'embassament. Tot i que no es veu a les imatges, la manca d'aigua també ha deixat al descobert estructures de l'antic poble de Santa Romà de Sau, entre les quals hi ha una església del segle XI, que ara estan en terra seca", informa l’agència espacial nord-americana. La NASA també remarca que a Catalunya s'han viscut "tres anys consecutius de manca de pluges rècord", i es fa ressò de les restriccions que s'han implementat en el marc de l'emergència per sequera. Així, s'explica que al sistema Ter-Llobregat s'ha limitat el consum d'aigua domèstica, mentre que també s'han vist afectades empreses, agricultors i ramaders.

Un nou informe, un any després

Ara fa un any, la NASA va publicar un breu informe similar, sota el títol Shrinking Reservoirs in Catalonia (Pantans buidant-se a Catalunya), en què l'agència espacial comparava imatges del 2021 i el 2023. En l'article es mostrava l'evolució dels embassaments de Sau i de Susqueda, i es descrivien els canvis. "Observeu les franges bronzejades de la roca exposada al voltant de l'aigua dels embassaments. Aquestes són zones que estaven sota l'aigua quan el nivell de l'aigua estava més a prop de la seva capacitat, un fenomen anomenat ‘anell de la banyera'", explicava.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!