L'alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló (PDeCAT), s'ha convertit aquest matí en la primera dona presidenta de la Diputació de Lleida, després que Joan Reñé presentés la seva dimissió en el càrrec fa una setmana després de la seva investigació per una presumpta implicació en un cas de corrupció. El ple de nomenament però, ha estat convocat amb caràcter urgent, fet que ha enutjat l’oposició.

Perelló, que ha aconseguit la presidència en una segona votació amb una majoria simple de 12 vots a favor, 9 en contra i 2 nuls, ha decidit convocar el ple d'investidura immediatament després de l'aprovació de la renúncia de Reñé, malgrat la negativa de tots els grups de l'oposició.

Ple no urgent

Segons els portaveus de Cs, PP, PSC i ERC, el ple d'investidura d'avui no era de "caràcter urgent" ja que, segons ells, la institució podia seguir amb la seva activitat uns dies més amb una presidenta en funcions.

La raó de la negativa de la resta de partits a convocar el ple d'investidura avui mateix ha estat l'absència de dos partits amb presència a la Diputació: Unitat d'Aran, representada per Paco Boya, que es troba de viatge a Colòmbia, i la CUP, representada per Josep Cabré però que encara no disposa d'acta com a diputat després de la dimissió del seu antecessor.

Per aquest motiu, els diputats presents avui al ple eren 23 i no els 25 que van iniciar la legislatura fa ja 3 anys.

Això no obstant, l'equip de govern del PDeCAT ha decidit seguir amb la seva proposta de convocar avui el ple d'investidura en considerar que "sí que és urgent tornar a la normalitat".

Trista per Reñé

Ja com presidenta de la Diputació de Lleida, Perelló ha admès sentir-se "immensament trista" per les formes en les quals ha hagut d'anar-se'n Reñé.

En aquest sentit, ha assegurat que "el pas al costat que ha fet demostra que per a ell la seva prioritat sempre va ser el bé de la Diputació".

Paral·lelament, Perelló ha agraït el suport dels seus companys de partit per iniciar aquesta nova etapa i, al seu torn, ha anunciat el "respecte absolut" cap a la resta de diputats.

En el final de la seva intervenció, Perelló ha manifestat la seva intenció de dialogar i d'oferir una mà estesa a la resta de grups per seguir governant amb normalitat fins al final de la legislatura.

El portaveu d'ERC, Jaume Gilabert, responsable amb el PDeCAT de la majoria de decisions de la Diputació, ha admès haver-se sentit "molt decebut" davant la possible implicació de Reñé en una trama de corrupció.

Malgrat que ha afirmat confiar en la innocència del també alcalde de la Fondarella, ha advocat per "girar full d'una de les èpoques més negres de la història de la Diputació de Lleida".

Frau polític

De la seva banda, Enric Colom, portaveu del grup del PSC, ha manifestat sentir-se "incòmode, ridícul i absurd" en el ple d'investidura d'avui.

"Avui s'ha utilitzat un mecanisme que, encara que legal, és d'un gran frau polític", ha asseverat Colom.

També el socialista ha lamentat que no se'ls hagi pogut donar veu als dos diputats d'Unitat d'Aran i de la CUP i ha advertit a Perelló de no tenir "un bon inici".

En la mateixa línia, Dolors López, portaveu del PP, ha definit la situació d'avui d'"anòmala" i ha assegurat que "avui no comencem una nova etapa, sinó que es tracta d'un govern continuista".

El parlament més crític ha vingut de la mà d'Ángeles Ribes, del grup de Cs, qui ha dit: "no tenen una manta prou gran per tapar aquest bony".

Ribes ha estat especialment incisiva a ressaltar tots els delictes pels quals està sent investigat Joan Reñé i ha declarat que "avui se'ls ha caigut la careta i hem vist el que estan disposades a fer per estar en el poder".

El primer ple de la Diputació de Lleida amb Perelló com presidenta tindrà lloc a mitjan novembre i no dilluns que ve, com estava previst.