El Consell de la República, amb motiu del cinquè aniversari de l'1 d'octubre, ha fet una crida als ciutadans i les ciutadanes de Catalunya que assisteixin a la manifestació del pròxim dissabte a les 17:00 hores a l'Arc de Triomf, a Barcelona. L'entitat independentista ha compartit un vídeo sota el nom de Defensem l'1-O, guanyem la independència! on es pot veure a diferents personalitats vinculades a l'independentisme per incitar a la població a què no faltin en aquesta manifestació. L'elecció del lloc no és casual: es vol utilitzar precisament la càrrega simbòlica d'aquest monument com a representació de la victòria.

📝 Mobilització nocturna a les escoles per commemorar l'1 d'octubre: quan serà i com seguir-la en directe

El lema de la concentració de l'1 d'octubre és "Defensem l'1 d'Octubre, guanyem la independència". Quan es va revelar el lema, Blanca de Llobet, d'Òmnium Cultural, va defensar el llegat de l'1-O: "Va ser un dels exercicis democràtics més grans d'aquest país, amb ciutadania organitzada i caràcter transversal."

L'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, és protagonista del vídeo i recorda als ciutadans de Catalunya que "l'1 d'octubre va ser la nostra victòria, vam vèncer, va ser una lluita de titans, vam fer conjuntament l'acte de desobediència civil més important des de la guerra civil, probablement l'acte de sobirania més gran des de 1714". La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Dolors Feliu, també ha demanat l'assistència del públic aquest dissabte "per reivindicar l'1 d'octubre, per defensar la sobirania del poble català, per aconseguir la independència". 

El cantautor Lluís Llach també reclama defensar l'1 d'octubre i "defensar la independència". Per la seva banda, el president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, recorda que "l'octubre de 2017 aquest país va fer tremolar tot un Estat. Volem guanyar i aquest dissabte reivindicarem l'1 d'octubre i tot allò que ho va fer possible". El vicepresident del Consell, Toni Comín, també ha volgut aparèixer en el vídeo, on ha celebrat que "l'1 d'octubre de 2017 vam guanyar, aquesta victoria només correspon als ciutadans i ciutadanes de Catalunya i només ells podrien revocar la decisió que vam prendre aquell dia democràticament. Per últim, apareix el president a l'exili, Carles Puigdemont, que assegura que aquest dissabte és molt important que la població hi sigui a l'Arc de Triomf, "nosaltres hi serem, des de l'exili, però connectats directament". A més, afegeix que "ens agradarà compartir amb vosaltres un altre dia d'honor, i de record, una gesta històrica i sobretot d'aposta pel futur". 

Manifestació de l'1 d'octubre 2022

El Consell de la República ha donat a conèixer els detalls sobre la manifestació de l'1 d'octubre, que es preveu que tindrà lloc a Barcelona i l'objectiu del qual és commemorar els 5 anys del referèndum del 2017. A més, el dia previ, 30 de setembre, es produirà una mobilització nocturna en els centres d'educació on es van produir càrregues policials durant l'1-O. Abans de la manifestació de l'1 d'octubre, el Consell de la República ha convidat a la ciutadania a realitzar una concentració el dia previ: es preveu que el divendres 30 de setembre, a la nit, els manifestants ocupin aquells centres d'educació que, durant l'1-O del 2017, van presenciar "violència policial". L'acte principal de l'1 d'octubre consistirà en una concentració a les 17.00 a Arc de Triomf, a Barcelona. 

El Consell de la República ha convidat a representants de l'ANC, Òmnium Cultural, l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), el sindicat Intersindical-CSC i la Cambra de Comerç de Barcelona perquè facin intervencions. El Consell de la República també confirma que tant ERC com Junts i la CUP assistiran en aquest acte. A més, s'ha anunciat que l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, una de les figures principals del referèndum del 2017, obrirà la tanda d'intervencions. I la tancarà Carles Puigdemont, per via telemàtica.