La plataforma Nova Convergència fundada per l'exconseller i ara diputat no adscrit al Parlament, Germà Gordó, es constituirà aquest mes com a "associació democràtica d'intervenció política i ideològica", i prendrà la decisió de convertir-se o no en partit una vegada passi el referèndum de l'1 d'octubre. Des de fa setmanes, s'està treballant en la redacció dels estatuts de l'associació, qüestió que s'abordarà a la reunió prevista per al dilluns 24 de juliol.

Ser de l'associació no serà incompatible amb militar en un altre partit. Al·leguen que el corrent es compon "de militants de CDC, associats al PDeCAT i persones que no formen part de cap formació", per la qual cosa no demanaran a ningú que abandoni la seva afiliació al PDeCAT. Fa poc més d'un mes que Gordó va abandonar el PDeCAT però va decidir mantenir l'escó al Parlament, malgrat la pressió exercida pel seu partit i la resta de formacions, després de saber-se que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) l'investiga per presumpta participació en la trama del presumpte cobrament de comissions il·legals a CDC.

Una declaració d'intencions

Llavors ja va avisar que la seva decisió era també una declaració d'intencions polítiques per aportar idees, principis i actuacions a través de Nova Convergència que, segons la seva opinió, són orfes de representació. Després de la sortida de Gordó del PDeCAT, també van estripar el carnet la ja expresidenta de l'Institut Català de les Dones Teresa Pitarch; l'expresidenta de Càritas Catalunya Carme Borbonès; el director general fins aleshores d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa, Jordi Miró, i l'exalcalde de Canet de Mar (Barcelona) Jesús Marín.

Fonts del partit asseguren que hi ha hagut més baixes, però que Nova Convergència manté al si del partit un 80% d'afins a la plataforma en les diferents institucions catalanes de govern.

Independentista?

Està previst que la nova associació es defineixi com a sobiranista i de centre ideològic, però no necessàriament independentista, malgrat que dona suport al referèndum de l'1 d'octubre i crida a participar-hi. Es dona la circumstància que Gordó, com a diputat al Parlament, va assistir a l'acte d'aquesta setmana en què JxSí i la CUP van presentar la proposició de llei del referèndum. Encara que ara volen limitar-se a influir en el Parlament en qüestions ideològiques, no rebutgen convertir-se en partit en un futur, una decisió que abordaran quan hagi passat l'1 d'octubre.