Nou front obert del raper Pablo Hasél davant la justícia. Aquest dimecres ha declarat, de forma telemàtica, per haver cremat una bandera espanyola en un concert a Mallorca l'any 2018. Qui l'ha portat davant d'un tribunal és el partit d'ultradreta Vox que ja ha perdut el compte de denúncies interposades a qualsevol persona física o jurídica. Però també la Fiscalia acusa el lleidatà d'un delicte d'odi i discriminació contra l'Estat per aquest acte. Ha estat el mateix Hasél qui ha informat d'aquesta nova citació a través d'un comunicat firmat des de la presó de Ponent, on compleix una altra condemna que atempta la seva llibertat d'expressió.

El raper reconeix que va cremar la bandera, però al·lega que aquest acte està emparat pel Tribunal Europeu de Drets Humans i que abans de fer-ho va explicar que els motius venien perquè representava la "continuïtat i impunitat del feixisme". Per això, assegura que aquest nou procediment contra ell evidencia, aquesta "manca de llibertats". Segons Hasél, l'Estat espanyol "utilitza el delicte d'odi per reprimir els antifeixistes", i critica que els partits que formen el govern espanyol cridin a anar a votar per "frenar-lo" mentre permeten que "la seva Fiscalia" s'uneixi a Vox "per seguir vulnerant les llibertats democràtiques".

La nit de 'la bandera'

En el relat de com van anar els fets el dia que va cremar una bandera espanyola, Hasél també implica la Guàrdia Civil: "Segons aquest cos, unes persones van entrar en el seu lloc auxiliar d'Inca, on van trencar alguns objectes. Fets dels que se'm vol culpar com a responsable com si jo hagués donat l'ordre pel discurs de repressió que vaig donar contra l'Estat durant el concert".

Per tot plegat, titlla els fets "d'autèntic disbarat". A més, Hasél veu una incongruència en les argumentacions i es pregunta com pot ser que ell estigui perseguit per defensar els drets socials i la llibertat d'expressió mentre que Vox "assenyala menors immigrants" durant la campanya madrilenya i que, recordem, la Fiscalia no hi va veure cap mena de delicte d'odi. En el seu escrit, crida a "la mobilització" i "no permetre" més aquesta mena de vulneracions.

Comunicat Pablo Hasel

Comunicat de Pablo Hasél d'aquest dimecres 5 de maig de 2021

Hasél està complint pena de presó des del passat 17 de febrer per un delicte d'enaltiment del terrorisme i per injúries a la monarquia per les seves cançons contra els Borbons i la policia, l'artista va ser detingut després d'haver-se tancat a la Universitat de Lleida. La imatge d'un raper empresonat per les seves lletres en un estat europeu en ple segle XXI ha captat l'atenció d'arreu del món, sobretot a Europa. Alguns apunten cap a l'executiu socialista espanyol i d'altres recorden que no és l'únic artista represaliat.

Entitats com Amnistia Internacional (AI) ha expressat que troba "injust i desproporcionat" l'empresonament del raper Pablo Hasél, a qui l'Audiència Nacional va ordenar complir una condemna de nou mesos per un delicte d'enaltiment del terrorisme. En aquest sentit, l'organització va presentar una campanya que exigeix reformar el Codi Penal.