Hi ha noms que apareixen sempre relacionats a escàndols de tot tipus, i el de l’excomissari de la policia espanyola José Manuel Villarejo sembla que invariablement està connectat a tots els tripijocs tèrbols que hi pugui haver.

En plena crisi a l’Aràbia Saudita per l’assassinat del periodista Jamal Khashoggi i amb el Govern espanyol dubitatiu sobre què fer amb els milionaris contractes de venda d’armes amb aquell país, entre els quals la construcció de cinc corbetes valorades en més de 1.800 milions d’euros, el diari Público revela que l’excomissari hauria venut armes a l’Aràbia Saudita i a Síria a esquena del ministeri de Defensa.

Segons l’esmentat diari, Villarejo i el seu còmplice Enrique García Castaño, també excomissari del CNP i igualment acusat de delictes de suborn, blanqueig i extorsió, van tenir relació l’any 2005 amb el traficant d’armes sirià Monzer al-Kassar, actualment a presó als Estats Units on compleix condemna de 30 anys. L’objectiu de la relació seria fer negocis tant amb el règim de Damasc com amb el de Riad aprofitant-se d’influències al ministeri de l’Interior i a esquena del ministeri de Defensa. Val a dir que en aquell moment els titulars d’Interior i Defensa eren, respectivament, José Antonio Alonso i José Bono. Tots dos del PSOE.

Amistats tèrboles

Segons converses telefòniques enregistrades el 13 de febrer del 2005, Villarejo i Castaño parlen de com entrar en contacte amb funcionaris sirians per poder fer d’intermediaris amb Al Kassar, amb qui Villarejo mantindria amistat.

Per tant, tot sembla indicar que Villarejo va moure fils des d’Interior per fer negocis amb Al Kassar amb la venda d’armament a Síria i l’Aràbia Saudita, i tot plegat mentre la policia espanyola, juntament amb altres de tot Europa, buscaven al sirià per detenir-lo. De fet, Al Kassar va acabar sent detingut a l’aeroport de Barajas i extraditat als Estats Units, on va ser condemnat per traficar amb armes amb intermediaris de les FARC, la principal guerrilla colombiana.

Un altre Khashoggi

Cal recordar que Al Kassar era un dels personatges cèlebres de la Marbella dels anys vuitanta i fins i tot era conegut entre la beautiful people amb el sobrenom del príncep de Marbella. Per acabar de tancar el cercle, allà hauria entrat en contacte amb un altre conegut traficant d’armes, el ja mort Adnan Khasoggi que, efectivament, era familiar del periodista assassinat al consolat saudí a Istanbul, Jamal Khashoggi.