Nou revés judicial a Ada Colau. El jutjat contenciós administratiu número 16 de Barcelona ha anul·lat la multa de 3.000 euros que l'Ajuntament va imposar el 2021 al portal immobiliari Idealista per anunciar un pis amb un preu de lloguer superior al límit màxim permès segons la llei catalana d'habitatge. A més a més, el consistori acusava el portal de no fer constar l'índex de preu del lloguer en anuncis a la seva plataforma. En la sentència del jutjat de Barcelona, s'ha estimat el recurs presentat pel portal i ha desestimat la sanció econòmica, la primera de la mitja dotzena de multes que el consistori va imposar a Idealista per incomplir la llei d'habitatge que posava fre als preus dels lloguers, límit que el Constitucional va tombar fa uns mesos.

A la sentència, el jutge reconeix que Idealista no és una agència immobiliària i, per tant, no és la responsable d'incloure l'índex de referència de preus de lloguer als anuncis. Això és una responsabilitat única i exclusivament dels anunciants mateixos, que són els que estan subjectes a la Llei del dret a l'habitatge de Catalunya. A la resolució, a més a més, el jutge estima que l'Ajuntament fa una interpretació "extensiva i forçada" del concepte d'agent immobiliari. La justícia ha reconegut que idealista és un PSSI (prestador de serveis de la societat de la informació d'allotjament de dades) que únicament posa en contacte els usuaris mitjançant la plataforma tecnològica, tal com recull la Directiva Europea 2000/31, que els eximeix de responsabilitat d'aquest tipus i als quals no se'ls pot obligar a supervisar les dades que es transmeten o emmagatzemen a la plataforma.

El portal: sí, per posar-se en contacte i no per negociar

El jutge es remet a l'informe pericial aportat per Idealista, que destaca que el portal consta d'anuncis classificats "d'accés lliure i gratuït" en el qual persones alienes a la plataforma pengen anuncis d'habitatges, siguin de la seva titularitat o sota la seva gestió, perquè els usuaris interessats puguin contactar amb ells i negociar si escau el preu. Per al jutge, "resulta evident que la plataforma Idealista no està dissenyada perquè els usuaris puguin utilitzar el seu entorn virtual per negociar i tancar les seves operacions o transaccions, sinó que és únicament el mitjà tecnològic que permet a aquests usuaris posar-se en contacte". L'advocat Xavier Junquera, defensor d'Idealista davant els tribunals, ha celebrat la sentència perquè demostra "el marcat caràcter ideològic" de les multes imposades pel govern d'Ada Colau.

Cinc causes més obertes entre l'Ajuntament i Idealista

Actualment, Idealista té cinc causes judicials més interposades des de l'Ajuntament, idèntiques a la que acaba de perdre davant la justícia. En el seu moment, a l'arrencada dels expedients sancionadors, l'equip urbanístic de Colau va posar en marxa una imponent campanya de comunicació contra el portal que va generar un soroll mediàtic enorme, anunciant sancions per valor de 100.000 euros. Junquera ha emfatitzat en què van desoir "per complet" la doctrina establerta pel tribunal europeu i el Tribunal Suprem, sobre legislació aplicable als portals considerats prestadors de serveis.

No és el primer cas per a Ada Colau

Aquest revés judicial per a l'alcaldessa de Barcelona no és el primer. A finals del mes d'abril d'enguany, s'obria una nova causa penal contra l'alcaldessa, en aquest cas per coaccions a la immobiliària Vauras per paralitzar les obres per no destinar una part a la construcció de pisos socials. Altrament, el passat mes de maig, una jutgessa va pronunciar-se en contra de l'Ajuntament de Barcelona després que aquest sancionés, el març de 2019, l'associació d'ultradreta HazteOír amb una multa de 60.000 € pels lemes destacats al seu autobús.