Nou revés al govern de Marga Prohens, després dels atacs a la llengua catalana. El fet és que el 80% de les famílies han triat el català a l'escola —gairebé dos punts més que l'any passat—, mentre que l'opció del castellà no ha arribat ni al 20%. Concretament, el 80,52% de les famílies amb fills que inicien els estudis a quart d'educació infantil en centres sostinguts amb fons públics de les Balears han elegit la llengua catalana com a llengua de primer ensenyament, i només un 19,48% han optat per la llengua castellana. En xifres absolutes, això suposa 6.458 matrícules en català i 1.563 en castellà, segons ha informat aquest divendres la Conselleria d'Educació.
L'elecció del català ha estat especialment predominant a Menorca, un 91,65% (560 matrícules), per davant de les 51 en castellà (8,35%). A Mallorca, el 82,78% de les famílies (5.268) han triat la llengua catalana, mentre que només un 17,26% (1.098) han optat per la castellana. A Eivissa i Formentera, els percentatges s'igualen una mica més: un 60,34% de les matrícules (630) en català i un 39,66% (414) en castellà.
Els atacs del PP i Vox al català
Educació ha informat que ha incorporat una disposició específica a la nova ordre d'admissió i matrícula als ensenyaments de formació professional, per tal de garantir el dret de les famílies a triar la llengua de primer ensenyament —cosa que contempla la llei d'educació de les Balears. A més, ha explicat que enguany ha estat el primer en el qual ha estat possible formalitzar la matrícula completament telemàtica, una exigència que Vox havia formulat perquè considerava que les famílies podien rebre pressions per elegir el català si es feia de forma presencial.
L'Obra Cultural Balear (OCB) ha celebrat la resposta de les famílies a les xarxes socials: "Una vegada més, malgrat tots els obstacles i les campanyes del Govern per satisfer els seus socis d'extrema dreta. Una gran notícia!". Va ser l'any passat quan l'executiu balear va començar a obligar les famílies amb fills de tres anys a escollir si volien les classes en català o castellà, cosa que es va considerar una pràctica de segregació lingüística. Aleshores, el 78,5% de les matrícules van ser en llengua catalana. Per a més inri, el PP i Vox van pactar més presència del castellà a l'educació, cosa que va rebre una resposta contundent per part de la comunitat educativa.