“El problema d’alguns catalans és que entenen la diferència (cultural) com a superioritat”. En aquests termes s’expressava el nou ministre de Cultura, José Guirao, en una entrevista publicada el gener del 2017 al diari ABC de Sevilla. Responia sobre les suposades afirmacions de Jordi Pujol en què es referia a l’home andalús que “viu en un estat de misèria cultural”. Guirao (Pulpí, Almería, 1959) ha estat proposat després de la dimissió de Màxim Huerta per un presumpte frau fiscal.

“Em sembla de mal gust parlar així d’altres cultures”, assegurava l’exdirector del Museu Reina Sofía de Madrid. En aquest sentit, afegia: “D’aquestes pots parlar en terme de diferència o d’admiració. Fer-ho en termes de menyspreu em sembla un senyal d’incultura”.

Seguint aquest fil, José Guirao aprofitava per treure pit de la cultura andalusa, en contraposició a la catalana: “A més, els grans escriptors del segle XX (Picasso [dixit], Lorca, Cernuda, Machado, Alberti...) han estat andalusos. No hi ha en les lletres catalanes un moviment comparable. Ni en la música”. I rematava: “Crec que aquests catalans confonen nivell de desenvolupament amb cultura”.

La frase de Pujol va ser escrita l'any 1958 en la clandestinitat i ha estat objecte de polèmica en diverses ocasions. L'expresident se n'ha disculpat nombrosos cops, dient que és "desafortunada i injusta" i demanant "no ser jutjat per una frase desgraciada". En alguna ocasió ha explicat que "tots tenim una frase desgraciada que després ens persegueix tota la vida. El que cal és disculpar-se i demostrar que després has actuat correctament".