Expectació entre les files podemistes catalanes pel resultat de les primàries per l’elecció del nou Secretari General (SG). Tot i que el procés –on també s’han escollit els membres del Consell Ciutadà Autonòmic (CCA) i la Comissió de Garanties Democràtiques– va culminar diumenge a les 23:59h del vespre, tant la participació com els guanyadors no es donaran a conèixer fins aquest dimarts al migdia.

El nou lideratge dels morats haurà de recaure en alguna de les cinc persones que s’han presentat: Jèssica Albiach (FemPodem); Albano Dante Fachin (Ho Podem Tot); Raimundo Viejo (Impulsant el Canvi); Rafael García (Estimem Podem); o Òscar Guardingo (Podem per Guanyar Catalunya). Malgrat que en tots els casos, menys Garcia i Viejo, estan vinculats a llistes al CCA, els afiliats han pogut assenyalar lliurement amb una creu qui volien, i seran els 34 més votats qui entrin al Consell. Això, conjuntament amb la norma per les candidatures de poder omplir només un 70% de la llista, farà, segons la formació, que es garanteixi la pluralitat.

La batalla és encara incerta. La direcció estatal de Podemos, a diferència d’altres ocasions, ha procurat mantenir-se neutral. Tot i que Raimundo Viejo fos considerat de primeres, per la seva amistat amb Pablo Iglesias, el candidat “oficialista”, les discrepàncies al sí de la seva candidatura van provocar una escissió que es va transformar en llista, la d’Óscar Guardingo (diputat d’En Comú al Congrés).

Així, és difícil saber per qui s’hauran decantat els afiliats. Albano Dante Fachin ja va guanyar unes primàries del partit a l’hora d’escollir candidat al Parlament de Catalunya el 27-S. A més, va ser el primer a reivindicar la renovació de la direcció i desafiar Iglesias. Per la seva banda, Jèssica Albiach s’ha erigit com una persona de consens, de pau. La diputada, nova al Parlament, ha sorprès amb la seva feina a l’hemicicle i té el suport de Marc Bertomeu, fundador de Podem a Barcelona.

Per últim, i pràcticament sense possibilitats, es troba Rafael García, activista de la PAH. En l’última setmana s’ha declarat independentista, i ell mateix ha reconegut que això el podria perjudicar. Crític amb tota la resta per haver format part de l’anterior direcció fracassada (menys Fachin), ha defensat que calia gent del territori (és de Bigues i Riells), de base.

Sense atacs

Tot i una precampanya moguda, amb dures acusacions creuades de Fachin i Viejo, la campanya s’ha desenvolupat amb total normalitat i pau. La petició expressa del secretari d’Organització, Pablo Echenique, hi ha ajudat. Després del no-sorpasso del PSOE a les generals del 26-J, en plena crisi interna al nucli fundador, Echenique no volia que Catalunya es convertís en un cacau.

Tant és així que, fins i tot, va acceptar la proposta del 70/30% a les llistes que abanderava Albiach i va venir en dues ocasions diferents a reunir-se conjuntament amb els candidats per demanar-los “pau”. Conscients de la idoneïtat de la petició, i un cop finalitzades les votacions, han emès un comunicat conjunt lloant la “forma respectuosa, fraterna i conciliadora” de les propostes.