Òmnium Cultural ha engegat una nova campanya per fomentar l’ús del català anomenada “Vincles”. Aquest nou projecte, que pretén acostar la llengua catalana a la ciutadania, tindrà la col·laboració d'associacions de famílies d'alumnes, caus, investigadors i entitats socials d’arreu del país.  Així doncs, Vincles té l’objectiu de multiplicar els grups informals per aprendre, parlar i compartir el català. D’aquesta manera, Òmnium vol facilitar l’aprenentatge i l’ús del català als nous parlants i persones nouvingudes. Les entitats que s’han sumat a Vincles són l’aFFaC (Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya), la FCEG (Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge), Identi.Cat (grup de recerca de la UOC) i la ACOF (Associació de Formadors) entre altres organitzacions d’arreu del país de diferents disciplines.

“Amb Vincles reprenem una de les contribucions històriques d’Òmnium: la creació d’una amplíssima xarxa per aprendre el català, fer-ne créixer l’ús social i crear lligams amb l’entorn més proper”, ha afirmat el president d’Òmnium, Xavier Antich. En aquest sentit, Antich ha subratllat que tothom pot ser “activista per la llengua i posar el gra de sorra perquè el català segueixi sent una llengua viva amb un paper cabdal per a la cohesió social”.  La campanya Vincles arrencarà aquest 2023 per arribar a 1.200 nous aprenents de català gràcies a l’ajuda de 300 voluntaris. I és que, després de l’èxit de la prova pilot l’any 2019 amb 27 grups d’aprenentatge i més de 200 participants, Òmnium ha decidit estendre Vincles a altres zones del país, tot adaptant el projecte als reptes i necessitats actuals. La intenció és, tal com expliquen des de l’entitat, “arribar on no arriben les classes formals, enfortir l’oralitat i crear vincles afectius”.

Grups de conversa per ensenyar català als nouvinguts

Òmnium ha decidit fer aquest pas endavant arran de les dificultats que, segons apunten, tenen les persones nouvingudes i els nous parlants per accedir a l’aprenentatge del català. La situació, tal com detalla l’entitat, s’agreuja quan aquestes persones no troben espais ni persones de confiança amb qui parlar-lo. Per posar-hi remei, Vincles construirà grups d’aprenentatge informal, conversa i vinculació amb l’entorn a centenars d’escoles, entitats, barris i llocs de treball. I seran trobades periòdiques, un o dos cops per setmana, amb una durada d’una hora aproximadament.

Concretament, els grups de conversa estaran formats per una desena de persones amb dos acompanyants voluntaris, que rebran formació prèvia i suport professional durant el curs. En aquestes trobades per parlar català es parlarà un català oral i pràctic centrat en les necessitats quotidianes i interessos. Així, els grups surten al carrer i comparteixen activitats plegats en un entorn col·loquial, igualitari i de confiança.

Qualsevol persona pot ser voluntària

Finalment, Òmnium Cultural remarca que qualsevol persona pot ser activista per la llengua i que no cal experiència prèvia per ser voluntari. En aquesta línia, escau destacar que des d’Òmnium s’encarreguen de formar els voluntaris, prestar el material i donar tota l’ajuda necessària per ser acompanyant voluntari.