El Govern destinarà 80.000 euros en els propers quatre anys a l'Espai Macià, situat a la localitat de les Borges Blanques (Garrigues). Així, el Govern pretén impulsar les activitats vinculades a la memòria democràtica i a la figura de Francesc Macià (122è president de la Generalitat entre 1932 i 1933).

El Departament de Justícia ha informat que la inversió serà de 20.000 euros anuals fins a l'any 2026, 80.000 euros en total. Aquesta partida pressupostària és fruit del conveni de col·laboració signat entre la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, la Direcció General de Memòria Democràtica, la Diputació de Lleida, el Consell Comarcal de les Garrigues i l'Ajuntament de les Borges Blanques.

Tot i que la col·laboració té una vigència de quatre anys, es pot prorrogar de mutu acord per quatre anys addicionals. Escau esmentar que, per tal de garantir un correcte desenvolupament de les actuacions que s’hi preveuen, es constituirà una comissió formada per un representant de cada entitat signant.

L'Espai Macià

L'Espai Macià, inaugurat l'any 2011, difon la trajectòria i el llegat d'una de les figures més importants de la història de Catalunya a través del patrimoni documental, gràfic, audiovisual i sentimental. I ho fa amb una exposició permanent que permet a la ciutadania descobrir la seva faceta humana, ideològica, política i cultural.

La mostra també demostra la vigència del seu projecte polític i social. A més de l'exposició permanent, l'Espai Macià també organitza tallers, activitats didàctiques i trobades per aprendre sobre Francesc Macià.

Ubasart lloa Macià: "És un dels referents del catalanisme"

Després de la signatura del conveni, la consellera Ubasart ha subratllat la importància que té que les institucions col·laborin en la difusió de “figures rellevants en la història del país”. En aquesta línia, ha indicat que l'Espai Macià és un "punt de referència per conèixer la biografia del primer president de la Generalitat de la Segona República", que és l'"antecedent immediat de l'actual democràcia" i un dels "referents del catalanisme".

Gemma Ubasart / Govern
La consellera Gemma Ubasart, durant una visita a l'Espai Macià de les Borges Blanques / Govern

Finalment, la consellera ha destacat les activitats educatives de l’Espai Macià. "Entronquen amb un dels objectius del Memorial Democràtic, que és precisament el de connectar i fer pedagogia amb les generacions més joves", ha comentat. I ha aprofitat l'avinentesa per fer una crida a visitar l’exposició permanent per “entendre la complexitat de la figura d’un dels referents del catalanisme”.