Les acusacions s'acumulen als peus del comissari jubilat José Manuel Villarejo. Ara, la Unitat d'Assumptes Interns de la Policia Nacional encarregada de la investigació del cas Tándem ha remès al Jutjat Central d'Instrucció número 6 de l'Audiència Nacional un informe que implica l'excomissari amb presumptes maniobres per fer xantatge o pressionar un fiscal amb acusacions de pedofília, segons informe El Confidencial

El nou informe sobre les presumptes activitats de Villarejo va ser aportat als tribunals el passat juliol i ha estat incorporat a la part principal de la causa del cas Tandem, de la que ja depenen més d'una trentena de peces separades, entre les quals es troba el cas Kitchen sobre l'espionatge a Luis Bárcenas i les que investiguen treballs policials per empreses com BBVA, Iberdrola i Repsol. 

Contra un fiscal anticorrupció 

El nou document fruit de la investigació de la Unitat d'Assumptes Interns assenyala que Villarejo podria haver col·laborat amb l'advocat Ignacio Peláez, conegut per haver dut davant de la justícia al jutge Baltasar Garzon. Tots dos haurien confabulat per posar en marxa una campanya de denúncies falses contra el fiscal anticorrupció José Grinda l'any 2017. 

El mateix Pelaéz va aparèixer durant el maig i el junt del 2017 en diversos mitjans de comunicació assegurant que Grinda aprofitava la seva condició de fiscal per aconseguir que es tanquessin de manera suposadament irregular dues causes en què va estar investigat per pornografia infantil i que havien estat arxivades per ordre judicial en determinar que no hi havia proves de la seva implicació. No va ser l’única causa amb què Pelaéz va intentar ofegar al fiscal. 

Per la seva banda, Grinda va demandar a Peláez i als seus hereus per les acusacions, així com als mitjans de comunicació que es van fer ressò de les afirmacions de l'advocat. La sobtada bel·ligerància amb l’advocat es va abraonar sobre Grinda en els cercles jurídics es va interpretar com una ordre que algun client havia donat a Peláez, el qual podria estar immers en un cas que duia el fiscal i buscava minvar la seva credibilitat. 

Però, on entra en el cas Villarejo? L'excomissari ha estat afegit a la investigació perquè un parell d'anys abans ja va presentar denúncies similars contra Grinda i els agents sospiten que va ser ell qui va facilitar dades i documents que Pelaéz necessitava perquè emprengués la seva croada contra el fiscal. 

Gran col·laborador

Els investigadors no descarten que Villarejo també col·laborés amb altres enemics de Grinda.  El nou informe inclou gravacions que no havien transcendit fins ara en què s'escolta a l'excomissari proporcionar informació comprometedora sobre el fiscal anticorrupció a persones que tenien interès a pressionar-lo o perjudicar-lo.

Vam ser justament els companys d'anticorrupció de Grinda qui van començar les investigacions que han acabat fent caure el regne de Villarejo. 

 

Imatge principal: El comissari jubilat José Manuel Villarejo a la seva sortida de l'Audiència Nacional on ha acudit a lliurar un escrit al jutge que l'investiga pel cas Tàndem / Europa Press