El comissari jubilat i en presó provisional José Manuel Villarejo declararà aquest dimecres davant del jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón per ser interrogat respecte a algunes de les peces del cas Tàndem, en el qual s'investiguen els diferents encàrrecs presumptament il·lícits que va realitzar fins a la seva detenció.

Com en altres ocasions, Villarejo declararà davant del titular del Jutjat Central d'Instrucció número 6 per videoconferència des del centre penitenciari d'Estremera. En aquesta ocasió, serà interrogat per fins a cinc peces, tres de les quals secretes.

En concret, el comissari jubilat respondrà davant de les preguntes del magistrat i dels fiscals anticorrupció per la peça 17 que indaga les feines que va realitzar per a Iberdrola. En el marc d'aquesta peça secreta va declarar aquest mateix dilluns el que va ser president d'Endesa, Manuel Pizarro, en qualitat de perjudicat.

També ha declarat recentment i fins i tot en tres ocasions l'antic responsable de Seguretat d'Iberdrola, Antonio Asenjo, que va ser suposadament el responsable de la interlocució amb el comissari per a la realització d'encàrrecs.

San José, Mútua i l'espionatge a Pérez Dolset

El comissari també declararà per la peça 16, en la qual s'investiguen les feines de Villarejo per a la constructora San José. El magistrat va decidir al febrer aixecar el secret de les actuacions d'aquesta branca del cas Tàndem, que va sorgir a partir de la troballa de documentació als materials intervinguts a Villarejo després de la seva detenció el novembre del 2017.

La peça sobre la constructora gallega es va obrir a partir de l'existència d'indicis que apuntaven que es va recórrer al comissari per espiar periodistes de La Voz de Galícia en el marc de la informació que manipulaven els redactors sobre la concessió de llicències per aixecar parcs eòlics fa una dècada. EL 19 de febrer, el jutge García Castellón va decidir imputar formalment el director de Prevenció, Seguretat i Patrimoni de la constructora, José Antonio Carpintero, per un delicte de suborn actiu.

El magistrat també aprofitarà la compareixença del comissari jubilat per interrogar-lo per la peça 18, que és secreta, en la qual s'investiga si va espiar l'exconseller delegat de la tecnològica ZED Javier Pérez Dolset, per la peça 15 —també secreta—, que indaga sobre les feines que hauria realitzat per a Mútua Madrilenya, i la peça 12, dirigida a investigar si el Grup Planeta hauria encarregat els seus serveis per obtenir determinada informació sobre el Grup Zed Worlwide i Kiss FM.