S’impulsa una causa contra l’independentisme català, mentre el Congrés dels Diputats ja ha començat la tramitació de la llei d’amnistia pels fets del procés.  El titular del jutjat d’instrucció 16 de Barcelona ha elevat la investigació contra 9 excàrrecs de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè un d’ells és actualment diputat al Parlament, i per tant aforat a l’alt tribunal català. És David Saldoni de Tena, president de l'ACM del gener de 2018 al setembre de 2019, i actualment diputat al Parlament i adjunt al secretari general i secretari de Política Municipal de Junts. El TSJC ja ha donat trasllat de l’exposició raonada del jutge a la Fiscalia Superior de Catalunya perquè informi si l’alt tribunal ha d’admetre tota la causa de l'ACM o només a la persona aforada, segons han informat fonts del cas a ElNacional.cat. Paral·lelament a l'ACM, el TSJC ha fixat judici contra els republicans Josep Maria Jové, Lluís Salvadó i la consellera de Cultura, Natalia Garriga, per l'organització de l'1-O l'abril vinent.

El Tribunal Suprem, a petició de la Fiscalia, va fer reobrir la investigació a excàrrecs de l’ACM, el juny passat. El cas es remunta al 2019, quan la Fiscalia va presentar una querella per malversació de fons, frau i exacció il·legal. En concret, la Fiscalia els imputa d’haver finançat el viatge d'alcaldes el novembre de 2017 a Brussel·les -on es va fer un acte de denúncia per "la persecució judicial al Govern", amb l'AMI- i altres despeses per al procés, que sumen uns 727.946 euros. Durant la investigació, la policia espanyola va escorcollar l'entitat municipalista, presidida per Miquel Buch, i l’empresa de Viatges Alemany. Els principals advocats dels encausats, Judit Gené i Rafael Entrena, van denunciar que se’ls havia vulnerat drets fonamentals perquè la investigació es va fer de forma secreta, i el 2021 la secció 7a de l'Audiència de Barcelona els va donar la raó i va retreure al jutge i a la fiscal Anticorrupció d’haver vulnerat el dret de defensa i el de la intimitat als investigats. Dos anys després, un tribunal, amb Manuel Marchena de president, va fer reobrir la causa perquè, a parer seu, es va tancar  “de forma anticipada, extemporània i improcedent”. 

Un nou Estat

A més de Saldoni, els investigats per malversació de fons són: Marc Pifarré Estrada, secretari general de l'ACM de l'octubre de 2011 al novembre de 2019; Jaume Valls Tomás, llavors gerent de l'ACM; Elisabeth Ruiz López, cap dels serveis econòmics de l'ACM en aquelles dates; Albert Guilera Planas, llavors cap dels serveis jurídics de l'ACM; Mireia Huerta Sala, responsable de Relacions Institucionals i Internacionals de l'ACM des del juliol de 2016 i de l'Oficina de Fons Europeus de l'ACM des del setembre de 2021; Josep Montané Bombardó, cap de premsa de l'ACM de l'octubre de 2012 al juny de 2018, i actualment és cap de premsa del grup parlamentari de Junts; a més de Ramón Llastarry i Josep Recadero, de l’empresa Vectorcat.

La Fiscalia els acusa de desviament de fons de l'ACM des del 2015 per a "finalitats alienes" a l'entitat, com ara "crear estructures que permetessin la celebració del referèndum independentista i dur a terme altres activitats vinculades al procés". Hi detalla que podrien haver destinat 278.176 euros “a la creació d’estructures que permetessin la celebració d’un referèndum i la creació d’un nou Estat, fora de les vies legals”. A més, 92.500 euros en xecs al portador, "sempre per sota els 3.000 euros per evitar la seva fiscalització"; altres 93.639 euros per a pagaments de càrrecs públics o partits polítics; més  144.083 euros per a pagaments a bufets i serveis legals; 5.030 euros per a pagaments a l’Associació Internacional de Tir; 11.644 euros “per a viatges de suport a la causa independentista; 4.087 euros més “per a la promoció del referèndum il·legal de l’1  d’octubre”, segons la fiscal, i altres 108.758 euros par a pagaments internacionals suposadament relacionats amb la causa independentista.

En la querella, la Fiscalia també sosté que hi ha indicis que “de forma irregular es va constituir l’empresa Vectorcat per membres de l’ACM per fer-se càrrec del procés d’intermediació en les licitacions de l'entitat en substitució del Consorci Català del Desenvolupament Local (CCDL)”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!