Una de les principals disputes entre ERC i Junts per Catalunya són els pressupostos; els primers insisteixen en que els comptes de la Generalitat els va redactar l'exconseller de Junts Jaume Giró i que, per tant, haurien de tenir el suport de la formació. Ara bé, des de Junts manifesten que els pressupostos que es volen aprovar no són els mateixos que va redactar Giró i, per tant, no poden assegurar el seu vot per tramitar-los. En la mateixa línia s'ha expressat la portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, la qual ha volgut constatar que si els pressupostos estiguessin redactats per Jaume Giró "serien 50.000 vegades millors que els actuals". En una entrevista al Cafè d'Idees, Nogueras ha apuntat que ella no és "contrària al pressupost actual" perquè no en coneix tots els detalls, però ha matisat que és "partidària d'uns pressupostos d'una Catalunya independent i els d'avui són uns comptes autonòmics".

Les negociacions pels pressupostos no avancen i aquest dissabte, el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, afirmava que la negociació pels pressupostos encara es troba en una fase "molt incipient" i advertia que el Govern s'ha de deixar les "presses". Junts no tanca la porta a possibles acords pels pressupostos, com exposava Turull aquest cap de setmana.

Dura amb el Govern

La dirigent de Junts ha sigut molt crítica i dura amb ERC i amb el nou Govern de Pere Aragonès, que va substituir els consellers de Junts per altres de més afins. Segons Nogueras, ERC ja no té com a prioritat ser un país independent i ho demostra amb els noms dels seus consellers. "La meitat de consellers del Govern no són independentistes i han fet molta pressió contra els que sí que ho som", ha considerat. Nogueras ha fet aquesta afirmació per després afegir que "no pots fer un Govern amb gent que ha treballat molt perquè el moviment independentista no arribi a bon port".

La reforma del Codi Penal

Seguint amb les crítiques cap a ERC, Nogueras s'ha referit a un dels temes de més actualitat com és la reforma del Codi Penal i ha assegurat que amb el nou delicte de desordres públics "és més fàcil empresonar independentistes". Si més no, Nogueras ha negat que la voluntat d'ERC sigui facilitar els empresonaments, però ha considerat que el PSOE "ha colat un gol" als republicans. "Està escrit que el delicte de sedició s'elimina, però els efectes d'aquest delicte passen a posar-se al de delicte de desordres públics", ha aclarit.  Precisament aquest dijous, el ple del Congrés dels Diputats va rebutjar les cinc esmenes a la totalitat que el PP, Vox, Cs, Junts i la CUP havien presentat contra la reforma del Codi Penal per derogar el delicte de sedició i reformular els de desordres agreujats. Un cop superada aquesta votació, la reforma es debatrà ara en comissió abans de tornar al ple per sotmetre's a la votació final abans de cap d'any.