La portaveu de Junts per Catalunya al Congrés dels Diputats, Míriam Nogueras, ha defensat aquest dilluns en una entrevista al programa 'Tot es mou' de TV3 que l'acord amb el PSOE situa Catalunya en un escenari "absolutament diferent" al d'abans de l'entesa: "Podem tenir una relació d'igual a igual perquè han reconegut que hi ha un conflicte que es remunta al 1714 i que a Catalunya se li ha tret la sobirania que tenia". Aquest "canvi de paradigma", segons Nogueras, també ha incidit en la relació entre els socialistes i el Partit Popular: "El que també veiem ara a Madrid és inèdit, perquè per primer cop els dos grans partits espanyols estan dividits. Abans de l'acord, respecte a Catalunya, sempre agafats de la mà i, des del 9 de novembre, això ha deixat de passar perquè uns es manifesten davant la seu de l'altre i molts estan tastant allò que fa anys que alguns patim". "Allà s'ha entès molt bé el pas gegant que hem fet", ha afirmat la juntaire.

🔴 Investidura de Pedro Sánchez, DIRECTE | Dates confirmades per al debat i votació

La cap de files de Junts a la cambra baixa espanyola ha explicat, abans del migdia, que encara queda algun "serrell" tècnic per tancar la llei d'amnistia i ha defensat aquest temps d'espera perquè es vegi "el fruit de la feina discreta" que s'ha fet: "És un tema molt seriós, que implica molta gent afectada. No podíem arriscar-nos a fer una llei com es va fer amb la reforma del Codi Penal, que nosaltres ja vam dir que tenia mancances; si les coses les fem, les hem de fer molt bé". Míriam Nogueras ha assenyalat que la norma treballada amb el PSOE té "molt de rigor" i ha afirmat que dona per fet que la llei que entrarà a registre serà la que han negociat ells amb els socialistes: "Entenem que la llei que es registri és la que hem treballat nosaltres i, en cap cas, hi haurà afegitons diferents". "Ens va preocupar fa dues setmanes que la llei no resolia el tema del terrorisme (Tsunami Democràtic) i els CDR, i aquesta llei ha d'incloure tothom, és la nostra prioritat", ha afegit. Nogueras ha subratllat que aquesta llei "fa temps" que s'està treballant perquè "les coses no es poden improvisar": "Estàvem en una espiral de renúncies i de retrocés, i calia que el catalanisme i l'independentisme posés les bases per no perdre el focus, que és recuperar aquesta sobirania que se'ns va furtar".

Preguntada per si Junts ha fet alguna renúncia en la negociació, Nogueras ho ha negat taxativament: "No hem retrocedit en res". En aquest sentit, ha fet bandera de la "metodologia" de la negociació de la seva formació: "Vam dir durant la campanya que, si depenia de nosaltres, res tornaria a fer-se com fins ara; en l'acord de la Mesa —que vam mantenir una discreció absoluta perquè teníem la voluntat que sortís bé—, quan se'ns va ensenyar allò que havíem demanat —normalització del català al Congrés, petició d'oficialitat de la llengua a la Unió Europea i els textos per constituir les comissions del Catalangate i del 17-A—, vam donar els vots". Sobre l'acord d'investidura, Nogueras ha revelat que ja s'ha treballat amb el mecanisme de verificació internacional que es reunirà mensualment fora de l'Estat i, sobre els avenços que es puguin aconseguir, ha indicat que caldrà tenir en compte "les resolucions del Parlament".

"Si Santos Cerdán diu que l'acord és de legislatura, és perquè compliran els acords"

El text de l'acord amb el PSOE condiciona el suport a la legislatura en funció dels compliments i avenços que es facin de l'acord, però el número tres dels socialistes, Santos Cerdán, va voler deixar clar dijous que es tracta d'un pacte per a tota la legislatura. En aquest context, Míriam Nogueras ha replicat que, si el secretari d'Organització del PSOE afirma que és un acord de legislatura, interpreta que "és perquè compliran els acords". Per això, ha destacat que "sense compliments, no hi haurà legislatura". La diputada juntaire al Congrés admet que "tot el que es fa en aquest context és un risc" i és per aquesta raó que referma la necessitat de la figura de mediació: "En el mateix acord es diu que no hi ha confiança entre Junts i el PSOE, en el text no hi ha en cap moment la paraula diàleg, sinó negociació, que és el que calia".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!